Преминуо академик Светозар Кољевић

Књижевник, историчар књижевности и преводилац, академик Светозар Кољевић (86) преминуо је у недељу, саопштио је Огранак Српске академије наука и уметности у Новом Саду.

Кољевић је рођен 9. септембра 1930. године у Бањалуци.

Енглески језик и књижевност студирао је у Загребу и Београду, где је 1954. и дипломирао.

Магистратуру из енглеске књижевности стекао је на Универзитету у Кембриџу 1957, под менторством прослављеног историчара књижевности Дејвида Дејчиза.

Докторирао је на Филозофском факултету у Загребу 1959.

Универзитетску каријеру отпочео је као асистент за енглеску књижевност на Филозофском факултету у Сарајеву, где је 1971. постао и редовни професор.

Многи нараштаји студената англистике упамтили су Кољевића као предавача на чије се часове долазило с радошћу, али и као професора чије су педагошке и људске особине одувек биле у пуном сагласју с његовим изузетним угледом на стручном пољу.

Осим сарајевских студената, с којима је провео највећи део свог радног века (од 1958 до 1992. године), професор Кољевић је на свој јединствен начин уводио у свет енглеске књижевности и студенте Филозофског факултета у Новом Саду, где је радио од 1992. до пензионисања 1995. године.

После 1995. године предавао је енглеску књижевност (држећи неретко и више курсева у току једне школске године) на филозофским факултетима у Никшићу, Бањалуци и Српском Сарајеву, те на Филолошком факултету у Београду.

Као гостујући предавач и истраживач, Кољевић је стицао углед на универзитетским институцијама широм света. Школске 1963/1964. године водио је постдипломске студије из енглеске и компаративне књижевности на Универзитету Индијана (САД).

Био је гостујући професор на Универзитету у Оксфорду и на Калифорнијском универзитету у Берклију.

Држао је предавања на универзитетима у Београду, Загребу, Љубљани, Новом Саду, Оксфорду, Лондону, Нотингему, Бирмингему, Шефилду, Глазгову, Ланкастеру, те у САД на Харварду, Принстону, Јужној Каролини, Илиноису и Хоуп колеџу, као и у Сеулу.

Редовни члан САНУ постао је 1997. године, а од 2003. до 2015. обављао је функцију потпредседника Огранка САНУ у Новом Саду.

Учествовао је у раду већег броја међународних научних скупова и објавио неколико чланака, углавном о нашој народној поезији и, посебно, о односу усменог и писаног уметничког стварања, у универзитетским публикацијама у Оксфорду, Тибингену, Даблину, Упсали, Стокхолму, Нотингаму, Минеаполису, Хелсинкију, Колумбусу и Њујорку.

Рад Светозара Кољевића у области науке о књижевности, оваплоћен у 22 књиге и више стотина појединачних текстова, деценијама се одвијао на два равноправна плана: на једном преовладавају англистичке књижевне теме, а на другом изучавање проблематике која се тиче превасходно српске, али и других књижевности са јужнословенског подручја, уз посебно плодотворну усредсређеност на теме из области српске усмене епике.

Дела Светозара Кољевића овенчана су многим признањима.

Кољевић ће бити сахрањен у среду, а време и место сахране биће накнадно саопштени.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 10. мар 2017, 11:16)
anonymousZarko [нерегистровани]

Hvala vam profesore

Bio je izvrstan predavac ,intelektualac najvisek dometa koji znao motivirati studente.Svi smo rado slusali njegova predavanja zacinjena humorom i njegovim posebnim sarmom.RIP dobri profesore.

(недеља, 12. јун 2016, 17:52)
Gordana [нерегистровани]

Prof. Koljević

Profesor Sveto, kako su ga studenti među sobom zvali, je bio izuzetan predavač i čovjek. Generacije studenata ga se sa radošću sjećaju zahvalni na svim onim nadahnutim predavanjima koja im je održao. Tužno je što je morao u starosti proći kroz agoniju svjesti "da je izgubio dom i da ga više nikada neće imati". Nadam se da je bar imao nekoga ko mu je otkopčavao gornje dugme kada bi ga obuzeo osjećaj tjeskobe kao što je Cordelia otkopčaval svom onemoćalom ocu. Počivaj u miru, dragi profesore!