Обрадовић: Власт жели контролу над медијима

Показало се да влада Александра Вучића жели апсолутну контролу над медијима и да нема намеру да спроведе реформе у складу са медијским законима, изјавио је председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић на редовној скупштини тог удружења.

"Година за нама би могла да се опише као година пропуштених шанси, а мислим да је много прикладније и ближе истини да време окарактеришемо као период отрежењења и суочавања са суровом реалношћу", оценио је Обрадовић.

Обрадовић је указао да су новинари у протеклих годину дана били изложени физичким и вербалним нападима, да су их поједини министри вређали, а да је сам премијер поједине новинаре називао лажовима.

"Уважавајући све жртве Вучићеве таблоидне Србије, морам да приметим да је међу нападнутим новинарима највише чланова НУНС-а", напоменуо је Обрадовић.

Оценио је да се НУНС у протеклих годину дана налазио пред великим изазовима и да ће чланови сами проценити да ли је довољно урађено на заштити колега и чувању бар мало слободе и пристојности не само у медијима него и у друштву у целини.

Медијска ситуација у Србији је гора него у најригиднијим периодима Милошевићеве владавине, сматра Обрадовић који је указао да се у Радио-телевизију Војводине враћају кадрови из Милошевићевог времена и да је само питање времена када ће и Радио-телевизија Србије бити уподобљена захтевима власти.

"И јуче је премијер говорио о томе шта треба да буде прва вест у Дневнику", указао је Обрадовић, и додао да се и у унутрашњости Србије на прсте једне руке могу набројати медији који су "претекли контроли власти".

"Ругајући се свима нама власт и даље финансира Танјуг који не постоји. Сада је непознато ни по ком основу држава даје новац Танјугу ни како ни коме корисници Танјугових услуга плаћају, и да ли уопште плаћају", указао је Обрадовић.

Оценио је да су друштвене мреже и портали оаза слободног мишљења, али да власт настоји да и тај простор сузбије дефинисањем појма ко може да има статус новинара.

Обрадовић је оценио да протест "Новинари не клече", затим протести у Нишу и Новом Саду, као и протест Иницијативе "Не давимо Београд" усмерен и према питању слободе медија буде наду да може бити боље.

"Желим да верујем да је ово само почетак борбе за повратак медија новинарима и грађанима. Не смемо да се предамо, морамо да чинимо све да повратимо достојанство медијске професије и да грађанима покажемо да радимо за њих, а не против Вучића и за опозицију", објаснио је Обрадовић.

"Не интересују нас политичке странке, желимо само да се изборимо да радимо слободно и у складу са професионалним стандарима и етичким стандардом", поручио је председник НУНС-а.

Шеф Одељења Мисије ОЕБС-а за медије Гордана Јанковић оценила је да новинарска професија у Србији има велике капацитете и пожелела успех у раду НУНС-у.

Недим Сејдиновић из Независног друштва новинара Војводине је рекао да НУНС има велики значај и да је постао незаменљива демократска институција у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи