Вулин: Особе са инвалидитетом нису терет већ део заједнице

Министар за рад, запошљавње, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствовао је данас 40. Фестивалу културно - уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије где је навео да је ове године одвојено 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом.

Aлександар Вулин је рекао да је важно, и што је порука скупа, али и политике министарства, даособе са инвалидитетом имају право да учествују у свакодневном животу.

"Они нису наш терет већ су део наше заједнице и имају право да учествују у животу Србије као и сви други. Зато смо ове године одвојили 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом што је више него прошле године'', рекао је Вулин.

Изразио је наду да ће се и убудуће одвајати више новца, али и не само то, већ да ће послодавци разумети да треба да запошљвају особе са инвалидитетом и користе подстицај које даје држава.

Како каже, на тај начин особе са инвалидитетом постају заиста део нашег друштва.

"Трудимо се да, колико је могуће, мобилишемо и донаторску заједницу да помогну и нађемо начина да особе са инвалидитетом имају лакши живот", рекао Вулин.

Вулин је рекао да кроз 44 организација глувих и наглувих запослено 49 тумача знаковног језика.

Председница удружења глувих и наглувих Србије Сузана Маслаћ Матовић рекла је да је фестивалу присуствовала бројна публика, а да су учесници припремили разну кореографију.

Наводећи да је одржавање фестивала добро и за Велику Плану, она је истакла да се организује и у другим градовима Србије.

"То је позитивна енегрија", рекла је Маслаћ Матовић додајући да на фестивалу глуви приказују своје способости и могућности.

Вулин је Маслаћ Матовић уручио 500 ЦД-ова са синхронизованим филмовима Монтевидео 1 и 2 које је министарство обезбедило удружењима глувих и наглувих из више од 40 градова Србије 

На Фестивалу се 20 КУД-ова надметало у области драмско - пантомимских остваривања и модерних игара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара