Mинистарство: Предузели све из своје надлежности у Ветернику

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је да је, у оквиру своје надлежности, предузело све мере на утврђивању одговорности запослених за инцидент у коме је један корисник дома у Ветернику изгубио живот.

Поводом изјаве заменика Заштитника грађана Милоша Јанковића, а у вези са смрћу корисника С. Т. у Дому "Ветерник" из Mинистарства још једном подсећају да је, на основу Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводина, АП Војводина надлежна за оснивање установа социјалне заштите за смештај корисника на својој територији, те је самим тим и оснивач дома у Ветернику.

Како је наведено у саопштењу министарства, покрајинска власт именује управне и надзорне одборе, као и директоре установа социјалне заштите за смештај корисника, доноси програм унапређења социјалне заштите у Војводини и преко Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политку и демографију врши надзор над радом установа које обављају делатност социјалне заштите на њеној територији.

Из Министарства оцењују и да трагични инциндент није требало да се догоди да су предузете све мере и активности које се односе на организацију рада и успостављање јасне хоризонталне и вертикалне одговорности свих запослених.

Министарство је у саопштењу изразило и жаљење што сада заменик Заштитника грађана не види проблем у трагичном исходу пожара у Дому, нити у коришћењу такозване "тајм аут собе" у сврху кажњавања корисника - у којој је настрадали корисник био закључан у време избијања пожара, већ проблем види у недовољном броју здравствених радника што, како се наводи, није тачно.

"Заменик Заштитника грађана замера и недостатак свакодневног стручног рада са корисницима и њихово укључивање у заједницу, што такође не стоји, јер је Дом Ветерник установа која спроводи велики број активности са корисницима ради њиховог укључивања у заједницу", истиче се у саопштењу Министарства.

Из Министарства кажу и да су спремни да наставе са свим активностима у оквиру својих овлашћења на унапређењу положаја корисника, трансформацији установа за смештај и процесу деинстиутционализације, а истовремено ће контролисати и санкционисати недозвољено поступање у односу на сваког корисника на смештају.

У саопштењу се наводи и да је Министарство за рад, у оквиру својих надлежности, ради подизања стандарда живота корисника Дому "Ветерник" у 2014. и 2015. години определило укупно 18.980.392 динара, а осим тога, иницирана је и израда Плана трансформације те установе ради смањења броја корисника и побољшања квалитета њихове заштите.

Из Министарства кажу да уложени напори нису прошли незапажено, јер су у фебруару примили допис заменика Заштитника грађана у коме је наведено да омбудсман поздравља напоре Министарства како би се побољшали услови боравка за кориснике у установама социјалне заштите.

Како се наводи, Заштитник грађана је нарочито подржао изражену вољу Министарства ка деинституционализацији система социјалне заштите, стварања услова за њихово збрињавање и сваковрсну подршку у заједници у складу са њиховим најбољим интересом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се