Заслужнима признања, грађанима нови трошак?

Ко је задужио Србију и човечанство, а ко нема истакнуто место у тој историји? Нису сагласни ни грађани ни власт, будући да свака нова донесе одлуку о промени назива појединих улица и тргова. У Београду свега неколико десетина улица носи исто име од свог настанка, а две ће ускоро добити ново.

Пре готово две деценије генерал Жданов и маршал Толбухин изгубили су улице у центру престонице у корист предратних назива. Имена двојице заслужних Руса поново ће се наћи на таблама, али се из центра селе на Нови Београд. И то на места оних који су, објашњавају надлежни, важни за бившу државу - не и за Србију.

Надлежни објашњавају да је враћање улица ослободиоцима Београда исправљање историјске неправде која је град коштала образа. Новине би грађани, ипак, могли да плате новцем. 

"Разговарамо са Владом да се изнађе модел када су у питању промена имена улица за које грађани нису сами одговорни у смислу да не мењају сами адресу или да мењају свој статус, да се нађе начин да они немају трошкове приликом промена адресе у личним документима", рекао је градски менаџер Београда Горан Весић.

Реч је и о погледу на историју који свака власт изражава кроз промену назива улица и тргова, сматрају упућени.

Историчар Бојан Димитријевић каже да је вероватно било практичније да одређене улице које су нове, у новим деловима града, довољно широке носе та имена.

"На овај начин се исправља одређена грешка, али чини ми се да бољим избором улица би то можда било адекватније јер би та имена остала трајна. Овако постоји могућност да неке нове градске власти опет врате она имена која сада користимо", сматра Димитријевић.

Одлука да новобеоградске улице понесу имена Жданова и Толбухина биће усвојена средином јуна на првој наредној седници градске скупштине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво