Велики одзив за вакцинацију деце против ХПВ вируса

За непуних месец и по дана, колико траје имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ) у здравственим установама у Србији вакцинисано је око 140 деце, а лекари кажу да је одазив премашио њихова очекивања.

То се данас могло чути током акције "Буди одговорна" коју је спровело Удружење "Родитељ" у Кнез Михајловој улици, где је грађанима дељен едукативни материјал о значају ХПВ вакцинације.

Вакцинацију у оквиру пилот пројекта спроводи Министарство здравља и Институт "Батут" у циљу превенције рака грлића материце и осталих оболења изазваних ХПВ вирусом, а обезбеђено је 2.000 бесплатних доза.

Вакцина није обавезна, а доступна је у београдским домовима здравља Нови Београд, Палилула, Вождовац, Савски венац, затим Институту за мајку и дете, као и домовима здравља Крагујевац, Кикинда, Пожаревац, Бачка Паланка.

Гинеколог Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Бојана Милошевић каже да је за мање од месец и по дана подељено око 140 доза и да су премашена њихова очекивања.

Саветује да је најбоље да деца приме вакцину од девете до 14 године, пре ступања у сексуалне односе, јер је у детињству најбољи имуни одговор.

За десет година примене у свету , како каже, вакцину је примило 150 милиона деце и нус појаве, осим благог црвенила и отока руке, нису забележене.

"Хумани папилома вирус изазива различите болести - пре свега карцином грлића материце, затим карцином грла и ждрела, карцинома крајника, тако да се вакцина препоручује и дечацима и девојчицама", рекла је Милошевићева у изјави за Танјуг.

До сада се вакцина могла наћи у слободној продаји и коштала је око 300 евра, док се сада може бесплатно примити у здравственим установама у регионима где је забележено највеће повећање оболевања од карцинома грлића материце.

Вакцина се даје у две дозе пре ступања у сексуалне односе или у три дозе после ступања у сексуалне односе.

Представница Удружења "Родитељ" Гордана Племић каже да је важно да родитељи буду обавештени о значају вакцинације, да је реч о превенцији многих болести коју изазива ХПВ вирус, а пре свега рака грлића материце.

"Зато смо организовали едукацију да би родитељи схватили колико је важно да је дете у најранијем периоду воде на прегледе и колико је важна вакцинација", нагласила је Племићева.

ХПВ вакцина пружа високу заштиту од рака грлића материце који је у 75 одсто случајева изазван ХПВ вирусима. Вакцина се успешно примењује у 130 земаља света, укључујући 19 земаља ЕУ и све земље региона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи