Удовички: Управе треба да буду професионалне

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је у Зрењанину да локалне управе не смеју бити "потрешене политичким транзицијама" већ морају да буду високо професионлне и да од 8. јуна почну размену података из службених евиденција.

Кори Удовички је то пренела градоначелницима и начелницима управа Средњо-банатског округа, говорећи о одредби Закона о општем управном поступку која предвиђа размену података између државних органа.

"Очекујем од вас да од 8. јуна грађани виде да је нешто другачије када дођу у управу и сигурна сам да смо на добром путу, као и да је то могуће", поручила је Удовички и указала да општинска управа у Горњем Милановцу на тај начин већ размењује податке за скоро 70 одсто услуга.

Потпредседница владе је нагласила да иако се Србија налази у "политичкој транзицији", управе морају да покажу да су високо пофесионалне и да тим променама не смеју да буду потрешене.

"Управе не смеју да буду потрешене транзицијама, оне носу своју реформу и реорганизацију и зато је врло важно да покажемо да смо професионалци", поручила је Удовички.

Подсетила је да се на Закону радило у претходна два четворогодишња акциона плана за реформе јавне управе, а да је сада пронађена она мера која је потребна Србији и грађанима.

"Службеници у јавним управама неће више од грађана тражити податке које држава има у службеним евиденцијама - на пример, ако је лична карта важећи документ, зашто онда морам да прибавим и потврду о пребивалишту", рекла је Удовички.

Од 8. јуна све општинске и градске управе у Србији имају обавезу да почну примену три члана ЗУП-а, који се односе на размену података из службених евиденција.

Грађани ће самим тим, што неће бити у обавези да достављају документа као што су на пример, уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених остварити значајне уштеде јер ће бити ослобођени плаћања такси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво