Споразум Министарства рада и Фондације "Тијана Јурић"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и оснивач Фондације "“Тијана Јурић"” Игор Јурић потписали су Споразум о међусобној сарадњи у области безбедности и заштите деце између Министарства рада и Фондације "Тијана Јурић".

Александар Вулин је том приликом изразио задовољство, што може “бар мало да помогне” на повећању безбедности деце, на побољшању квалитета живота свих.

"Не треба родитељу нико да објашњава колико је потребно бринути о безбедности деце, колико је потребно препознати зло и спречити га пре него што се оствари", рекао је он.

Према Вулиновим речима, Фондација "“Тијана Јурић"” је много тога већ урадилиа, помогла да препознамо где су проблеми, шта се дешава и већ је радила на још непознатим облицима претње за децу, као што су друштвене мреже, интернет.

"То су све феномени за које тек сазнајемо, да људско зло може да се појави тамо где мислимо да смо заштићени и где га не очекујемо”, рекао је министар након потписивања споразума.

Додао је да се деца упознају преко интернета са предаторима, из безбедности и удобности својих домова, као и да је то зло које мора да се препозна и суочи.

Каже да државни механизми нису довољни и да читаво друштво мора да се укључи у заштиту наше деце.

"То морамо да радимо заједно, то је начин да то радимо и да се боримо да свако наше дете буде мало безбедније, самим тим, и живот сваке породице и сваког од нас биће смисленији и сигурнији, ако су нам деца сигурна”, рекао је Вулин.

Он је додао да се не може заштити свако дете или сваки човек од зла, али може да се да све од себе. Лично је захвалио Игору Јурићу на храбрости са којим ради.

"Као родитељ изражавам своје дивљење на храбрости и упорности са којим радите то што радите, не знам колико родитеља би могло то да ради и хвала вам за то, јер нам показујете да све то има смисла и да борити се за свако дете има смисла”, рекао је Вулин.

Директор Фондације Игор Јурић нагласио је да је Споразум за његову фондацију од изузетног значаја, јер је држава препознала да се треба борити за побољшање услова за бољу безбедност наше деце, као и да има планове и пројекте које без државе не може да уради.

"Нашој Фондацији више је потребан техничка, а не финансијска помоћ. Неке ствари још нису довољно добре у нашој земљи и то морамо да побољшамо, надам се да ћемо, уз државне институције, Министарство рада, имати боље могућности и сигуран сам да ми као држава на томе морамо много више да радимо', рекао је Јурић.

Истакао је да безбедност деце још увек није на задовољавајућем нивоу, да се ради много да се на то укаже и родитељима и држави, јер је безбедност деце обавеза и одговорност свих.

"У земљи је нестало 700 деце протекле године, то је изузетан број и негативна ствар и управо због тога смо потписали овај споразум и због тога смо га и тражили”, рекао је Јурић.

Фондација "Тијана Јурић” основана је 2015. у Суботици, са задатком да превентивним деловањем и едукацијама побољша безбедност деце.

Први корак за већу безбедност остварен је изменама Закона о полицији, названом "Тијанин закон”, по којима је предвиђено да је полиција дужна да у случајевима нестанка особа, без одлагања користи расположиве мере и радње, одмах по пријави нестанка.

Девојчица Тијана Јурић отета је а потом и убијена у Бајмоку, а њен отац Игор је основао Фондацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво