Иницијатива за декриминализацију проституције

"Слобода права" - једина је организација у Србији основана на иницијативу сексуалних радница. Настала је пре пет година, а осим активиста воде је и сексуалне раднице. Након доношења новог строжег закона о јавном реду и миру у фебруару ове године чланство им се, кажу, удвостручило. Осим што желе да њихови проблеми постану видљивији за јавност залажу се и за декриминализацију у послу од којег већина њих живи.

Желе да раде у безбедном окружењу и да не морају да се крију. Радници такозваног најстаријег заната на свету залажу се за декриминализацију сексуалног рада и за правну заштиту, кажу активисти "Слободе права".

"Ја се залажем за декриминализацију и у том закону желим заштиту од полиције и праведно суђење. Да престану да нас хапсе јер имамо три кондома које носи цео свет. Кондом служи као здравствена заштита а не као оружје. Ја не желим да се бавим другим послом, ја желим да се бавим сексуалним радом. Ем што волим, ем ми омогућава да финасијски издржавам и школујем четворо деце", каже једна од чланица Слободе права.

Оснаживање у борби за права, борба против дискриминације и насиља само су неки су од циљева ове организације.

"Циљ организације у крајњој линији је декримнализација као и да се скине стигма са теме сексуалног рада у нашем друштву. Сарађујемо са највећим мрежма које се баве правима сексуалних радница, дајемо информације каква је ситација у земљи који се даље шаљу пре свега УН и извештачима за људска права и европска права", каже в. д. председника Слободе права Марио Кнежевић.

Постојећи закон повећао је казне за сексуалне раднике, али и увео кажњавање клијената, што није добро - сматрају борци против трговине људима.

"Са становишта борбе трговине људима нама је јако важно да клијент не буде кажњен. Ми данас имамо ситацију да могу да заврше у затвору. Ми смо имали много случајева да су баш клијенти ти који су препознавали експлоатацију и пријављивали у случајевима да се девојка обрати излажући себе великим опасностима и ризицима. Истраживање које смо радили пре две године показује да је преко 70 сексуалних радница кажњено само зато што је стајало на месту које је познато као окупљалиште секс радника. Стајеле су саме без размене новаца или контакта клијента", каже Ивана Радовић из организације "Астра".

У Слободи права кажу да за сада немају адекватну подршку државних органа, али се надају да ће она стићи публиковањем недавно завршене анализе примене постојећих закона. Према важећем закону сексуални радници и клијенти кажњавају се новчано од 50 хиљада до 150 хиљада динара или казном затвора од 30 до 60 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара