Где је граница нужне самоодбране?

Суђење Сашку Богеском, који је пре три године усмртио провалника тако што га је више пута убо ножем, још траје. Медији ових дана преносе да је провалнику у крви пронађена дрога. То је само један од примера због којег Синдикат запослених полиције тражи од Владе доношење Закона о заштити приватне својине – по угледу на америчке прописе.

У Синдикату кажу да на тај начин не бисмо били одговорни ако у самоодбрани провалнику нанесемо телесне повреде или га лишимо живота, а убеђени су и да би се смањила стопа провалних крађа и трагичне последице за грађане и њихове породице.

У случају да неко нападне пре свега наш живот и имовину, Кривични законик дозвољава да се одбранимо. Међутим, када смо суочени са провалником, морамо да пазимо да не прекорачимо границу нужне одбране.

Стручњаци истичу да је практично немогуће у таквим тренуцима проценити како и колико ћемо се бранити.

"Зато што просто не могу људи да се бране на исти начин, истим средствима, прво располажу или не располажу истим средствима, друго, у психичком су стању оваквом или онаквом приликом таквог догађања и нису сви људи истог здравственог стања и физичке конституције. Онај несрећни деда из Војводине ономад кад је пуцао из своје пушке није сигурно имао другог избора да се брани против некога ко је три пута млађи од њега и ко је с намером ушао да га пљачка и да му угрози живот", каже Зорица Суботић из Националне асоцијације за оружје.

Судска пракса је, кажу адвокати, показала да је онај ко се бранио у тежем положају од провалника нападача.

"Увек се гледа на њега – па добро, можда је он то требало другачије, обично човек који је бранио себе и своје пролази кроз паклене муке да то докаже, а оштећени је привилегован. Временски траје док се извештачи, док се све то уради. За све то време овај који се бранио седи у притвору или дај боже да је на слободи понекад, а оштећени је тај јадан човек који је, ето, упао у туђи стан", каже адвокат Тома Фила.

Сматра да није потребно доносити посебан закон, већ само примењивати постојеће прописе.

"Ни овде нећете да одговарате ако се примени закон, ниједан судија то још није применио", каже Фила.

За разлику од колега које предлажу доношење Закона о заштити приватне својине, из једног репрезентативног синдиката полиције поручују да је то питање сложено јер и полицајци, који су обучени, у неким ситуацијама тешко могу да процене како да поступе.

"У Европи ниједна држава није донела тај закон, значи имамо ситуацију где цела Европа није донела неки такав поглед на свет, а Америка је донела. Е сад, не могу ни ја да вам кажем кад два континента нису могла да се договоре шта је боље, које су боље вредности, ја не могу да кажем да је живот неког мање вредан, а неког више вредан", истиче Велимир Лукић из Независног синдиката полиције.

Као стручњаци имају став, као грађани немају дилему.

"Ако бих се ја нашао у тој ситуацији да заштитим имовину и своју фамилију, нећу бирати средства шта год да буде", каже Велимир Лукић, а и Тома Фила и Зорица Суботић поручују да би се бранили свим средствима.

Да ли ће се разматрати предлог за усвајање Закона о заштити приватне својине од Министарства унутрашњих послова – нисмо добили одговор.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се