Ускоро финансирање и трећег покушаја вантелесне оплодње

В. д. директорка Републичког фонда за здравствено осигурање докторка Верица Лазић за РТС каже да је донет правилник којим би Републички фонда за здравствено осигурање требало да регулише трећи покушај вантелесне оплодње.

Верица Лазић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање имати још једну шансу како би постали родитељи и да листе чекања више не постоје.

"Процењено је да је на годишњем нивоу потребно 670 поступака. Листе за вантелесну оплодњу више не постоје, будући да је осигураницима омогућено да о трошку државе вантелесну оплодњу покушају и на приватним здравственим установама", каже Лазићева. 

Тренутно се за приватне здравствене установе определило њих 422, 245 је већ у поступку, од тога је потврђено 40 трудноћа, 27 трудноћа није потврђено, све остале су у поступку и чекају се резултати, додала је Лазићева.

Говорећи о уговорима са офтомолошким болницама истиче да су закључени 20 априла и да је контактирано 11.000 људи.

"Контактирано је 11.000 људи, а 1.300 се изјаснило да жели да чека на лечење у државним болницама. Оперисано је 200 људи, а остали имају заказано", истиче Лазићева.

Наводи да се у просеку на лечење у државним болницама чека од 12 до 15 месеци.

За лечење домаћих осигураника у иностранству издвојено је 600 милиона динара, каже Лазићева.

Како каже, Правилник ступа на снагу осам дана од објављивања и тиме је додата могућност да српске здравствене установе унајмљују стране лекаре.

Управни одбор РФЗО усвојио је и измене Правилника о медицинској рехабилитацији. Лазићева истиче да су донете промене, највише када су у питању деца.

"Деца која болују од дијабетеса имаће право на 21 дан рехабилитације, а не 14, гојазна 21 уместо 14, она деца која болују од онколошких болести такође 21 дан, а сви пацијенти који су имали неурохируршке операције моћи ће да користе рехабилитацију", каже Лазићева.

Говорећи о иновативним лековима Лазићева је истакла да су изграђена два модела уговора, и да би лекови требало да стигну у Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво