Кућни савет, једини скуп у ком нема политике

Где је интерес мали, мање је и политике. За место председника кућног савета - нико се не отима.

У Старом граду демократски влада већ други мандат - председник Скупштине станара изабран на јавном гласању - комшијском већином.

"Моја власт, ако се уопште може рећи да је власт, јесте да спроводим у дело само оно што се у Скупштини станара, станари сами договоре", каже председник Скупштине станара Милош Радишић.

За станарски консензус довољна је воља. Комишија са трећег можда радије чисти снег од суседа са првог, али ни једног ни другог председник за партију не пита.

"Међу нама чак и нема тих дискусија, једино се мало усталаса по самопослугама кад дођу избори", истиче Радишић.

Усталасало се после избора, такође у Старом граду, али због аргумента да је општина тек нешто већи кућни савет. Повела се полемика - где престаје чиста прагматичност, а наставља политика.

Одговор је, верују аналитичари, у броју људи на који се одлуке односе и величини буџета којим се управља.

"Општина је политичка сфера пар екселанс. Кућни праг је граница између јавне и приватне сфере", указује новинар у недељнику Време Милан Милошевић.

Јавна сфера на локалу је, мало је рећи, сложена. Од готово 54.000 кандидата за одборнике са више од 1.600 изборних листа у локалне скупштине широм Србије уђе више од 6.500 локалних представника.

"Ту су најразличитије коалиције и то је процес које наше партије које су слабе идеолошки, несолидне, променљиве ћуди, променљивог идентитета слабо контролишу и онда се довијају или оправдавају локалне аранжмане или прибегавају распуштању одбора", објашњава Милошевић.

Паркови се не граде на идеологији - и то је аргумент којим се оправдавала сарадња програмски нескладних партија на локалу.

"Локал има своје специфичности али политика је ипак политика уверења и када дајете приоритет јавним површинама или кад уништавате све јавне зелене површине и само их продајете тајкунима. Међутим, изгледа је овде код нас најважнија интересна рачуница", сматра проф. Зоран Стојиљковић са Факултета политичких наука.

Где је интерес мали, мање је и политике. За место председника кућног савета - нико се не отима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара