Дитман: Млади ће обликовати будућност Србије

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман уручио је стипендије наредним генерацијама стипендиста фондације Зоран Ђинђић и Немачке службе за академску размену (ДААД).

Аксел Дитман, који је у својој резиденцији уручио 30 од укупно 50 додељених стипендија те две фондације, истакао је да је за скоро годину дана, колико је провео у Србији, видео огроман број изузетно талентованих младих људи који су "основ будућности развоја Србије".

"То је важно и за нас у Европској унији и то је још један разлог зашто заједно радимо да уведемо Србију у ЕУ", поручио је Дитман.

Истакао је да од доласка студената у Немачку на економске програме фондације Зоран Ђинђић и академске програме ДААД, не профитира само Србија већ и Немачка.

Стипендисти ће, како је рекао, имати прилику да раде у немачким компанијама, међу којима су и "Сименс" и "Бош".

Амбасадор је истакао да својим повратком, стипендисти дају "велики разлог немачким компанијама да дођу у Србију".

Ружица Ђинђић, управитељ фондације "Зоран Ђинђић", истакла је да је ово 13. по реду генерација стипендиста те фондације и оценила да то што толико дуго млади и талентовани људи имају прилику да унапређују своје искуство у "водећим немачким компанијама" потврда "квалитета који може Србију да приближи на путу ка европским интеграцијама".

Додала је да је циљ стипендије да се направе млади лидери и нагласила да млади које одлазе у Немачку, када се врате у Србију, углавном добију препоруку компанија да се ангажују или траже посао у представништвима тих компанија у Србији.

"Самим тим што више страних компанија у Србијии, то ће млади имати више прилике да добију посао", поручила је Ђинђић нагалсивши да тиме највише профитира Србија.

Стипендистима се обратила и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, која је позвала на успостављање сличних програма размене и у области јавне управе.

Поред 30 стипендиста, додали су присуствовали, између осталог, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, председник ДС Бојан Пајтић и друге личности из привреде и политике.

Фондација "Зоран Ђинђић" укупно је стипендирала више од 600 стипендиста из региона, док немачки ДААД годишње додели око 500 стипендија за студије у Немачкој, речено је на додели.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се