Србији недостаје више од 500 склоништа за жене жртве насиља

Свака друга жена у Србији имала је искуство насиља у породици, а једна од три жене у Европи доживљава физичко или сексуално насиље, саопштила је мрежа Жене против насиља Европа, која је покренула европску кампању "Step up!" о правима жена жртава насиља и њихове деце на приступ подршци и заштити.

Из те мреже указују да је насиље према женама и девојкама и даље најраспрострањенији облик кршења људских права и да се може завршити фатално - процењује се да је 2012. године 47 одсто свих убистава жена починио члан породице или интимни партнер.

Указују и да државе у којима жене плаћају порез не успевају да обезбеде задовољавајући приступ специјализованим услугама подршке и да је само 15 од 46 европских земаља обезбедило специјализовани СОС телефон, а да у Европи недостаје најмање 47.000 места за склоништа за жене.

Према стандардима СЕ, Србији недостаје више од 500 места.

Центри за подршку жртвама силовања и сексуалног злостављања не постоје, а дискриминација спречава жене из вишеструко маргинализованих друштвених група да добију подршку, поручују из те мреже, одакле позивају власти ЕУ, националне владе и друге заинтересоване стране у друштву да повећају инвестиције да би се зауставило насиље према женама.

Србија нема података о потребама и услугама за жене из вишеструко маргинализованих друштвених група.

У наредне две године чланице WАVЕ ће широм Европе промовисати права жена које су преживеле насиље и њихове деце да добију помоћ и заштиту.

Та мрежа позива доносиоце одлука да активно подржавају превенцију, оснаживање и заштиту жена од насиља, омогуће приступ специјализованим услугама подршке за све жене и њихову децу.

Такође их позива да повећају доступност специјализованих услуга подршке у Европи, нарочито женских СОС телефона, склоништа и центара подршке за жртве сексуалног насиља, као и да омогуће да независне женске организације, које стављају потребе и права жена у средиште свог рада, опстану и унапреде квалитет услуга подршке.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 25. мај 2016, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Izgleda

Znaci muciteljska nacija koja samo maltretira zene ??! E pa nece biti bas tako.