Фолић: Град наставља ширење пешачке зоне

Улица Обилићев венац, која је још пре неколико деценија започела трансформацију у пешачку зону, коначно ће бити предата пешацима, најавио је главни градски урбаниста Милутин Фолић.

Фолић је за Беоинфо рекао да је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала тендер за избор извођача за ове радове и очекује се да почну средином јула.

"Овај нови део пешачке зоне биће поплочан на исти начин као и Кнез Михаилова улица, чиме ће бити заокружена целина која је започета још осамдесетих година, а пројекте је урадио архитекта Бранислав Јовин са својим тимом.

Пројекат је, каже Фолић, логичан наставак ширења пешачке зоне и први је корак њеног силаска ка реци.

У оквиру радова предвиђена је и садња 50 нових стабала дрвећа, нове зелене површине, постављање клупа и нових светиљки, али и замена дотрајалих подземних инсталација.

"Упоредо с радовима, који би требало да трају шест месеци, изводиће се и радови на реконструкцији и надградњи гараже, чиме се практично надомешћују паркинг места без којих ће град остати затварањем улица за саобраћај на овом простору.

Колски улаз у гаражу ће убудуће бити из Маршала Бирјузова, док ће пешаци моћи из гараже директно да излазе на нови Обилићев венац, прецизирао је Фолић.

Подсетио је да је пре неколико месеци завршена студија даљег ширења пешачке зоне, која је дала оквир за потпуни силазак ка реци, као и затварање Васине улице са Студентским тргом, а која је детаљно сагледала решавање опслуживања, паркирања, измештања терминуса и друге битне предуслове.

Замишљено је да када буде комплетирана, читава пешачка зона има четири доминантне функционалне целине: Васина – улица културе јер се у њој налазе Народно позориште, Народни музеј, Ректорат, Филолошки, Филозофски и Биолошки факултет, Коларац, Филхармонија, Етнографски и Педагошки музеј, као и неколико хотела, затим Кнез Михаилова – улица трговине, Обилићев венац и Топличин венац са околним улицама – зона угоститељских објеката и Косанчићев венац – историјски део где ће бити реконструисана калдрма, конзервиран и уређен простор некадашње библиотеке и изграђена градска галерија, навео је Фолић.

У току је израда пројеката и за преуређење Карађорђеве улице са Савским пристаништем, у делу од Бранковог моста до „Бетон хале”, чиме ће Београд и читава пешачка зона коначно сићи на реку, а Београђани добити квалитетније услове за живот, поручио је главни урбаниста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво