Џодић: Зрачење пацијената по светским стандардима

В. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије Радан Џодић каже да Институт у петак добија једну нову машину, што је историјски моменат за српску онкологију. Додаје да ће ове године бити уграђено 14 нових акцелератора у Србији.

Радан Џодић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да Институт за онкологију и радиологију Србије добија нов апарат који ће бити смештен у простору поред Института.

"То је историјски моменат за српску онкологију и надам се да ћемо у петак једну нову машину успети да упакујемо у новоизграђени бункер. Четири машине ће стићи до јуна, јула и у Нишу и Крагујевцу", напомиње Џодић.

Каже да ће почетком јула бити расписан и тендер Светске банке за набавку још најмање шест апарата за зрачење.

"Три акцелератора биће у Институту у Београду, а три у центрима у Нишу и Крагујевцу. Ове године биће уграђено 10 нових акцелератора и то је практично 14 нових машина, више него дупло", истиче Радан Џодић.

Објашњава да је светски стандард један апарат на 250.000 становника.

"Ми ћемо бити близу тога, али јако важно је рећи да ће пацијенти бити зрачени, а и сада су лечени, по светским стандардима", каже Џодић.

Додаје да су апарати које има Институт већ израбљени, јер се ради у три смене, па се радни век машина брзо потроши.

Џодић каже да се на дијагностику у просеку чека два месеца.

"Али се води рачуна да они којима је хитно не чекају као остали", напомиње Џодић.

Додаје и да ће упоредо са набавком машина сваки центар морати да добије и адекватан број новозапослених.

"У целом свету расте учесталост рака дојке, али скриниг, а најпре примарна превенција је јако важна. Када се болест отркије на време, она је излечива", истиче Џодић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво