Колико држава помаже ђацима и студентима на путу до медаља?

Навикли смо да ученици и студенти са светских такмичења доносе бројне медаље. Они су навикли да средства за припреме и пут обезбеђују сами. Проверавали смо шта на путу до успеха ради држава.

Шесточлани тим Електротехничког факултета годину дана стварао је енергетски ефикасан исправљач. Уређај који би могао да се користи у аутомобилској индустрији и телекомуникацијама обезбедио им је место у финалу престижног такмичења на Тајвану.

"Поента пројектовања овог претварача јесте у томе да се смање његове димензије а да остане исте снаге. Сматрамо да се наше техничко решење показало као једно од најбољих", каже студент ЕТФ-а Милош Јешић.

Пут на Тајван још је неизвестан – резултати на међународном терену нису довољно убедљиви за домаћи. Ментор Никола Попов каже да постоје компаније које би желеле да помогну.

"Држава је помогла колико је могла, ми смо им захвални на томе и надамо се да ћемо успети да прикупимо све да бисмо завршили финалну верзију прототипа и да бисмо отишли на Тајван", истакао је Попов.

Одлазак на неко од светских такмичења један тим у просеку кошта и до 10.000 евра. Ученици Математичке гимназије са њих увек доносе медаље, али им у томе, кажу, најмање помаже држава.

"Главни спонзори су велике домаће компаније и бивши ученици. То је врло несређен начин финансирања па се не једном десило да дан пред пут деца не знају да ли ће путовати па се њихови вишегодишњи напори доводе у питање", објашњава директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић.

Упозоравају да је недостатак системског решења већи проблем од недостатка средстава. Ресорно министарство финансира олимпијаде знања за ученике, док су студенти препуштени доброј вољи факултета и спонзора.

"Сваке године министарство расписује јавни позив где се јављају студентске организације које могу да аплицирају за средства која користе за одлазак на међународна такмичења. Радимо на томе да се направе квалитетни критеријуми и да се направе програми кроз које би овакве активности могле да се финансирају из буџета", рекао је помоћник министра просвете Милован Шуваков.

То је, сматрају упућени, једини начин да најталентованији помажу развој домаће привреде, уместо привреде развијених земаља у које одлазе због недостатка подршке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи