Српски новинари протестовали у Приштини

Испред зграде Радио Косова у центру Приштине протестовали су медијски радници и грађани у организацији УНС Косова, због кршења закона у процесу избора директора канала РТК2.

Председник УНС Косова Будимир Ничић рекао је да УНС Косова са овог скупа шаље борду РТК-а поруку да морају да поштују закон, као и поруку централним косовским институцијама да поштују Устав.

Ничић је рекао да је РТК јавни сесрвис свих грађана, тако да учесници протеста, новинари и струковно удружење имају право да се интересују за рад тог јавног сервиса и да исто тако имају право да указују на евентуално кршење закона у вези са тим јавним сервисом.

Додао је да на све то учесници протеста имају право, јер је реч о јавним парама, о парама учесника протеста као грађана Косова.

"Дакле, најновије кршење закона, по нама је ово које се односи на избор директора РТК 2 канала. Ми смо, од када је основан тај канал, указивали, правили специјалне емисијен о кршењу закона на том каналу, непотизму и свему осталом. Али ово кршење закона је на неки начин кап која је прелила чашу", рекао је Ничић.

Он је казао да је УНС Косова посебно заинтересован за тај процес, јер су два члана тог удружења (Никола Крстић и Дарко Димитријевић) кандидати за директора РТК 2 канала, а можда је још неки члан тог удружења кандидат.

"Ми то не знамо зато што је тај процес потпуно нетранспарентан, а тиме се заправо и крши закон. Други део кршења тог закона односи се на радну групу, односно на ад хок комисију коју формира тај борд, а која истом том борду предлаже најмање два кандидата за избор директора тог канала", рекао је Ничић.

Навео је да та радна група, треба да броји седам чланова, треба да је чине медијски експерти и истакнути представници цивилног друштва као и људи независни од политике.

По сазнањима удружења, казао је он, само двојица испуњавају услове да буду чланови те комисије, а један од чланова је чак и саветник министра за повратак, чије име је скинуто са званичног сајта након њиховог реаговања.

Према оцени Ничића, то је оно што се РТК 2 тиче, за који многи мисле и кажу да је то оно што припада Србима, односно српској заједници по Уставу и Ахтисаријевом плану. "Ми, међутим, годинама тврдимо да то није то. Зато и порука централним инстуцијама Косова да поштују Устав. Срби нису добили оно што им косовским уставом припада, а то је независни српски ТВ канал који ће покриварти целу територију Косова, који ће имати фреквенцију", казао је Ничић.

Упитан да ли српска заједница и даље инсистира да српски независни ТВ канал буде лоциран у Грачаници, Ничић је одговорио да је то сада најмање битно, а да је најбитније да се промени законски оквир, да тај канал има свој сопствени борд и да тај борд може сам да бира и директора, да води уређивачку политику и да ради све остало што су његове надлежности. Један од кандидата за директора РТК 2, Дарко Димитријевић је рекао да је јако чудно да доскорашњи заменик градоначелника општине Штрпце буде један од кандидата, и додао да је то изричито забрањено законом о РТК.

"Верујем да ту има политичког непотизма, али мислим да је крајње време да нам и Српска листа коначно одговори шта су они предузели да се закон испоштује", рекао је Димитријевић.
Захтеве учесника протеста да се поштују закони и Устав косова подржао је и косовски аналитичар Имер Мушкољај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи