Времеплов кроз историју уз "Magic Box"

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је трећа библиотека у свету, после Харварда и Оксфорда, која је добила дигиталну витрину (Magic Box), уређај који омогућава виртуелно прелиставање заштићене историјске грађе. Сада свако може имати увид у драгоцена документа, књиге и списе из прошлости, како не бисмо постали збуњени народ који не зна шта има, поручио је управник Универзитетске библиотеке Александар Јерков.

На месту где је некада био хиподром, данас се налази Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", институција која на данашњи дан обележава девет деценија постојања. Библиотека је основана давне 1926. године на дан Ћирила и Методија и словенске писмености и културе.

Јубилеј институције искоришћен је да се представи изложба "Дигитална ћирилица", али и нова достигнућа јединствена на овим просторима попут "магичне кутије", за виртуелно прелиставање старих књига и докумената, као и специјални скенер који омогућава дигитализацију вредног историјског наслеђа.

"Магична витрина" омогућила је посетиоцима библиотеке да данас први пут дигитално прелистају једну од најстаријих књига која се чува у тој установи – Четворојеванђеље. На исти начин, уз помоћ софтвера дигиталне витрине, могу се видети и прелистати и стари ћирилички рукописи, историјске новине и књиге које су изложене у холу Универзитетске библиотеке.

Витрина није намењена за трајно чување вредних књига, али је потпуно безбедни изложбени простор, који штити историјска документа.

Управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" Александар Јерков рекао је да, идући у корак са најновијим технологијама у библиотекарству и водећи рачуна о заштити ретких књига, ова библиотека постала је трећа у свету, после Харварда и Оксфорда, која је набавила "Magic Box", уређај који омогућава виртуелно, али према осећају корисника готово стварно, прелиставање драгоцене и заштићене библиотечке грађе.

"Библиотека није више апстрактан појам, сада свако може да је додирне, а не само занесењаци који се баве проучавањем старих књига", рекао је Јерков.

Србија се налази на почетку процеса дигитализације, који ће направити мрежу библиотека у оквиру које ће моћи дигитално да се размењују књиге из различитих градова. 

Сарадник за дигитализацију библиотеке Матеа Милошевић каже да уз помоћ дигитализације истраживање постаје много лакше јер претрагом одређених речи можемо доћи до делова књиге који нас интересују, притом не оштећујући вредна документа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво