Уклањају се баште из Кнез Михаилове улице

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је Београд донео препоруку да се уклоне баште из Кнез Михаилове улице како би се проширила пешачка зона.

Нелегално постављене баште биће уклоњене одмах, док ће они који имају дозволе остати до њиховог истека, истакао је Горан Весић.

"Међутим, они који имају дозволу за постављање баште мораће да буду у габаритима за које су добили дозволу. Ако су добили дозволу за 50 метара квадратних, не могу да буду на 200 метара квадратних", рекао је Весић.

Додао је да је политика Скупштине града увођење реда и то не само на улицама, већ и у стамбеним зградама, како би Београд почео да личи на светске метрополе.

"Ми смо пре доношења ове одлуке ангажовали Саобраћајни факултет који је обавио анализу Кнез Михаилове улице и закључак је био да баште ометају пешачки ток и да морају бити уклоњене у околне улице које излазе на Кнез Михаилову улицу. Тако ће и бити", нагласио је Весић.

Говорећи о уређењу града, Весић је подсетио да су пре две године одређене боје у којима могу да буду тенде, затим су фрижидери уклоњени са улица, донета је одлука како могу да изгледају киосци.

Градски менаџер је указао да је Кнез Михаилова улица огледало Београда, јер кроз њу пролазе сви туристи који посећују престоницу, а уређење се, како каже, не односи само на баште већ и на рекламе које се налазе у Кнез Михаиловој и то је следећи корак у уређењу.

"Неће моћи да буде свака врста рекламе на зградама у Кнез Михаиловој улици, затим се уређење односи на продавнице сувенира које морају да буду на посебним тезгама, затим на уређење фасаде", рекао је Весић.

Подсетио је да је град усвојио програм који се односи на урбани мобилијер где је прецизно утврђено за сваку зону како може да изгледа башта, канта, светиљка, јер уколико се жели да град изгледа лепо, онда се морају поштовати правила.

"Ми смо власт која инсистира на томе да се град уреди. Сигурни смо да већина грађана подржава уређене града, желимо да и угоститељи раде, али по правилима који су јасни за све", нагласио је Весић.

Говорећи о реконструкцији Трга Славија, градски менаџер каже да почетак обнове зависи од избора понуђача и да очекује да ће до краја ове недеље градска комисија урадити евалуацију две пристигле понуде.

"Понуда се упућује Европској банци за обнову и развој, која даје новац за обнову. Када Европска банка да сагласност за избор понуђача тада се приступа потписивању уговора", рекао је Весић и додао да поступак може мало да успори уколико буде жалби.

Весић каже да је циљ града да радови почну почетком јула и да ће трајати 155 дана. Истиче да ће то бити нови и најлепши трг у Београду.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво