Почела највећа вежба Војске Србије "Морава 2016"

На основу наређења председника Републике и одобрења министра одбране почела је велика командно-тактичка вежба снага Војске Србије за реаговање, под називом "Морава 2016". У вежби учествују различите јединице, које извршавају задатке из прве и треће мисије – одбрана Србије од напада, као и помоћ цивилним властима у случају елементарних непогода и кризних ситуација.

"Моравом 2014" обухваћени су оперативни капацитети копнене и ваздухопловне компонентне српске војске, а у плану је да учествује и одређени број лица из резервног састава и јединице радне обавезе.

То практично значи да у вежби учествују јединице Копнене војске рода пешадије, артиљерије, оклопне јединице, инжењерија, јединице везе и телекомуникација, Војна полиција, Речна флотила и специјалне снаге.

Из ваздухопловства су укључени борбени авиони и хеликоптери, радари за осматрање ваздушног простора и ракетне јединице за противваздухопловна дејства.

Током вишедневних активности на територији, у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима провераваће се способности снага Војске Србије да планирају и воде операције одговора на кризу у условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији, саопштило је Министарство одбране.

Команде и јединице ће извршавати задатке из прве и треће мисије Војске Србије – одбрана Србије од војног напада и помоћ цивилним властима у случају елементарних непогода и других кризних ситуација.

Током ових задатака јединице ће се на терену сусретати с низом проблема, које ће командири и команданти морати да решавају како би постигли задате циљеве.

Највећом вежбом од настанка Војске Србије руководи заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, а учествују различите јединице од тактичког до стратегијско-оперативног нивоа.

Резервни састав први пут учествује у овако великој вежби, јер се највећи број јединица Војске Србије састоји из активног састава, односно војна лица стално запослена у војсци, и резервног састава, то јест грађана који се по потреби позивају на војне вежбе.

Генерал Драганић је активностима руководио са вежбовног командног места Генералштаба у Јакову, а вежбајућу команду обишао је и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

Иако још нема детаља, није познато да је Војска Србије последњих година изводила тако обимну вежбу у кратком временском периоду.

Војне вежбе су иначе најбољи начин да се провери обученост војске, исправност технике, као и ситем командовања, доношења одлука у кризним ситуацијама.

"Морава 2016" показаће и колико је добра садашња организација војске, колико су војна правила применљива у ситуацијама сличним реалности.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи