Фолић: Расуло у Кнез Михаиловој улици

Ситуација у Кнез Михаиловој, најпознатијој улици Београда, због појединаца који свој профит стављају изнад јавног интереса, апсолутно је неприхватљива и та улица је "у расулу", оценио је главни градски урбаниста Милутин Фолић.

Оштећене су не само камене плоче којима је поплочана та улица, него је оштећена и подлога испод њих, јер су угоститељи укопавали електричне каблове за своје баште и расхладне витрине, рекао је Фолић и навео да се грађани стално жале градским службама да не могу да прођу од поломљених плоча, као и од тезги, киоска за кокице, башти локала који су на неким местима заузели готово целу улицу.

"Кнез Михаилова је у расулу и град је одлучан да се хитно уведу додатне мере у тој зони. Јавни интерес, интерес свих грађана увек мора да буде изнад интереса појединаца који на овај начин увећавају свој профит", рекао је Фолић.

Главни урбаниста је подсетио да је у складу са Одлуком о постављању башта угоститељских објеката у Београду из 2014. године, Град донео препоруке за постављање башта у културно-историјској целини Кнез Михаилове, као културног добра од изузетног значаја.

У складу са Студијом утврђивања оптималне ширине пешачког коридора, усвојена је препорука да се баште не постављају у Кнез Михаиловој, већ у бочним улицама чиме се главни пешачки ток не угрожава, "као што је то данас случај и главни разлог константне критике грађана и посетилаца", додао је Фолић.

Баште угоститељских објеката у Кнез Михаиловој, за које су издате дозволе, моћи ће да остану до истека дозвола, али ће морати да се врате у прописане оквире, и да се бојом и типом сунцобрана или тенди прилагоде одлуци што сада није случај код готово свих локала. Сви сунцобрани или тенде морају бити "од беж платна, без карнера и реклама".

"Није могуће постављање подних платформи, ограда, свих врста електричних уређаја, укључујући све врсте расхладних витрина, пултова, шанкова, ормарића", једно је од правила за постављање башти које морају имати јединствен дизајн, не смеју прелазити прописану површину и не смеју бити једна уз другу.

Фолић је додао да је упоредо са решавањем проблема башти и других покретних објеката, до краја године планирано затварање пешачке зоне за улаз возила јер уништавају плочнике, те ће Град набавити посебна, електрична возила за снабдевање у тој зони, за комуналне активности и за превоз старих.

Фолић је потврдио план ширења пешачке зоне, те је Дирекција за грађевинско земљиште данас расписала тендер за поплочавање и претварање у пешачку зону улице Обилићев венац, где више неће бити аутомобила, а посадиће се 50 стабала дрвећа.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво