СИНОС и ПРОУНС: Стоп кампањи против новог руководства РТВ

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) позвали су данас колеге да, како наводе из тих удружења, зауставе хајку на нови уређивачки тим Радио телевизије Војводине (РТВ).

СИНОС и ПРОУНС у саопштењу указују да се ради о још једној агресивној кампањи коју спроведе поједина медијска удружења, а која имају за циљ заштиту интереса уске групе, а не јавног интереса.

СИНОС и ПРОУНС тврде да су поједина медијска удружења и њима блиски синдикати ћутали када су у претходном периоду, уредници и многи одлични новинари РТВ-а, без образложења, смењивани и маргинализовани.

"Челне позиције и астрономске плате припале су тада новим кадровима, углавном придошлицама са Б92. Репрезентативни Синдикат новинара предводио је колеге у РТВ које су се бориле против огромних плата појединих 'новинарских звезда', непотребно високих хонорара људи изван ове медијске куће и изборили се за укидање 'златних падобрана', баснославне апанаже само за одабране који раскину уговор о раду са овом кућом", наводи се у саопштењу.

СИНОС и ПРОУНС постављају колегама из медијских удружења која су организовала кампању против новог уређивачког тима РТВ-а неколико питања.

"Зашто то нису учинили када је, после приватизације медија, више од хиљаду наших колега остало без посла; (Напомињемо да на покрајинском јавном сервису нико није остао без посла, што ми свакако поздрављамо).

Зашто су инсистирали на приватизацији медија, када су знали, да ће их купити локални тајкуни блиски властима", упитали су из СИНОС и ПРОУНС.

Они у саопштењу питају представнике других медијских удружења и зашто су, учествујући у конкурсним комисијама, омогућили истим тајкунима да медије купују државним парама.

"Зашто су обмањивали јавност да Брисел тражи излазак државе из медија, када представници ЕУ упорно објашњавају да су се залагали само за транспарентно власништво и финансирање медија? Зашто су подржали медијске законе који су дозволили да власници буду из 'оф шор' зоне, дакле непознати?", додаје се у саопштењу.

"Да ли се сада буне јер су на медијској 'пијаци' коју су сами осмислили, лоше прошли?", наводе даље у саопштењу.

СИНОС и ПРОУНС позивају медијска удружења да, ако им је заиста на срцу слобода медија, помогну успостављање социјалног дијалога и потписивање гранског колективног уговора у медијима који ће штитити све колеге.

"У супротном, остаје утисак да се дежурни борци за слободу медија, опет, боре само за лични интерес", закључујују из СИНОС и ПРОУНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара