"Сава Јовановић Сирогојно" – школа у којој ђаци једва чекају следећи час

Школа у коју ђаци желе да иду и једва чекају следећи час постоји и зове се "Сава Јовановић Сирогојно". У питању је школа за децу са сметњама у развоју, која већ пола века прави савршену равнотежу између учења и ваннаставних активности. Недавно је обновљена само уз помоћ донација, а данас је тамо одржана друга по реду манифестација "Шта све умем, шта све знам", на којој ђаци, наставници, али и родитељи показују део онога што се са децом ради током године.

На овом школском часу није било клупа, табли ни књига. Било је плеса, песме и забаве. Од Матеје и Живојина чујемо прве утиске – један је тек сишао с плесног подијума, други с модне писте.

Матеја каже да се осећао лепо, као манекен када је прошетао модном пистом. Живојин додаје да је своју тачку спремао пола сата.

Нешто дуже спремале су мајке, и то оно што најбоље умеју.

"Наша деца су таква да, уколико родитељ не учествује у њиховом образовању и њиховом одрастању много активније, можда на неки други начин него друга деца, онда све то нема много смисла", каже Валерија Мајус Маринковић.

Иако се то на први поглед не види, ова деца имају сметње у развоју – од аутизма, недовољне менталне развијености, до говорних проблема.

"Идемо увек на то – како се они осећају, шта је у овом тренутку битно урадити. Ту децу је потребно и релаксирати и опустити и стимулисати тако да, ја стварно волим овај посао. Трудим се да увек нађем нешто ново", каже психомоторни редукатор Татјана Илић.

И ван учионице све је подређено ђацима. Чак ни редослед није случајан – од улаза, до излаза из дворишта смењују се цвеће, четинари, игралиште, зачинско биље и воће.

Директор О. Ш. "Сава Јовановић Сирогојно" Салим Горанац каже да децу враћају природи, јер је веома битно да ова деца осете шта је природа, шта је камен, шта је песак, разне текстуре, траве.

"Да барем то време које проведу овде, да играју, да певају, да се грле, радују, то је суштина нашег рада", каже Горанац.

Суштина рада сажета је и у мозаику професора Факултета примењених уметности, који је данас симбол школе. Осликава школску свакодневицу – сви се овде непрестано грле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи