Ратко Дмитровић одговара НУНС-у

Директор и главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Ратко Дмитровић је Независно удружење новинара Србије назвао "параполитичким удружењем".

Дмитровић је одговорио на саопштење НУНС-а, који је од Министарства културе и информисања затражио да осуди Дмитровићеву изјаву у којој је главни и одговорни уредник Вечерњих новости чланове НУНС-а прогласио "симпатизерима усташке Хрватске".

"Многи од вас су кроатофили, то сте данас, то сте били деведесетих и немојте тога да се стидите", поручио је Дмитровић.

"Ваш проблем, нунсовци, с мојом маленкошћу, трајаће док је вас и мене. Ја сам сведок (доброг памћења) вашег бешчашћа деведесетих година, ваших работа против сопствене државе и народа, непочинстава каква нису забележена у другим европским земљама. Лагали сте онда лажете и данас", наводи у писаној изјави Дмитровић.

Наводи и да је НУНС "параполитичка организација, а не струковно удружење".

"Ваш једини посао је да маљем ударате сваки национални, српски предзнак, знак, реторику", сматра Димтровић и напомиње да НУНС већ 20 година ради оно што је "некада радила Идеолошка комисија ЦК СК Србије".

"Разумљиво, НУНС су оснивали неки од чланова споменуте комисије. Ви се јежите на свако спомињање српства", указао је Дмитровић и додао да је том удружењу "сваки Србин крив само ако спомене прошлост, сопствене жртве, узроке".

"Ако укаже на понашање других према Србима. Не дај боже понашање Хрватске према Србима. Ту сте најосетљивији, на томе сте настали, то је ваша стајна точка. Без тога не постојите", оценио је Дмитровић.

Оценивши да је кад неко "дирне у Хрватску" то као да их неко "боде у сред ока", Дмитровић је рекао да огроман број чланова доживљава Хрватску као другу домовину - "светло на западу, дивну земљу коју су Милошевић и тамошњи Срби покушали да спале, да узору, уздуж и попреко, и засеју божурима".

Истичући да су многи од њих "кроатофили", Дмитровић је рекао да имају "право на ту врсту љубави", као што он има право да то каже.

Сматра да су НУНС основали новинари "чије уши почетком деведесетих" више нису могле да слушају формулације: "усташка војска", "профашистичка Хрватска", "Обнова НДХ"...

"Присетите се шта сте тада говорили. У праву сте", истакао је Дмитровић, "ја сам у личном континуитету из деведесетих и поносан сам на то".

"Тада сам вама нунсовцима говорио да сте кроатофили, да радите против сопственог народа, да својим деловањем наносите штету и Србији и Србима, да проусташка гласила у Хрватској узимају ваше текстове и прилоге као крунске доказе да су они, усташоиди, у праву", оценио је Дмитровић.

Додао је да су "нунсовци" "никли на борби против српских новинара који су ствари називали правим именом".

"Ко још тражи доказе да је данашња Хрватска неоусташка држава, да је то била деведесетих. Пола Европе данас о томе пише и расправља. Ако сте се пронашли у овом склопу, то није мој проблем", поручио је Дмитровић.

"Указујете на 'шовинистичко дивљање Ратка Дмитровића'. Претпостављам да знате шта значи шовинизам", додао је Дмитровић и упитао да ли је шовинизам ако он каже да је "Хрватска неоусташка држава"?

Позвао је НУНС "на стартну линију" - да се утврди да ли је то истина или лаж.

"Истина, наравно. Ако је истина, где је онда шовинизам? Нема га, али има ваше безграничне љубави према Хрватској, каква год она била, усташка, антисрпска, комунистичка, фашистичка...", нагласио је Дмитровић.

За чланове НУНС-а рекао је да не дозвољавају никоме да каже ружну, а у његовом случају, тврди, истиниту реч о Загребу, јер воле Хрватску и "да је другачије не би саопштавали" да је он шовиниста.

"У жељи да будете додатно уверљиви, наводите случај чланице Извршног одбора НУНС-а Јоване Глигоријевић, новинарке Времена коју Дмитровић, велите, оптужује за кроатофилство. Никога ја не оптужујем. Ја вас само описујем", наводи Дмитровић.

"Радите шта хоћете, за паре или џаба, мени сте одавно јасни", написао је Дмитровић и објаснио да не обраћа пажњу на НУНС све док га не спомене и нападне.

Упитао је зашто у саопштењу нису објаснили "шта се крије иза формулације 'кроатофилство Јоване Глигоријевић'".

"Кажете да сам дотичну Јовану (до пре неколико месеци нисам ни знао да иста постоји) оптужио 'само зато што објављује текстове на једном хрватском порталу'", приметио је Дмитровић.

"Лажете. То вам је манир. Нисам споменуо Јовану због 'рада у иностранству', већ због места на коме ради, због онога шта ради и онога ко је за то плаћа", наводи одговорни уредник Вечерњих новости.

"Њен пример сте сами, због помањкања интелигенције (боље да сте ћутали) извукли на видело. Мени у прилог", оценио је Дмитровић, наводећи да "Јована пише за загребачки портал Форум, а то гласило финансира Министарство културе Републике Хрватске".

Подсећа да је министар културе Златко Хасанбеговић за кога каже да је "прононсирани усташа, због којег ће ускоро пасти Влада Хрватске".

"Због његовог усташтва и деловања с профашистичких позиција", указао је Дмитровић и додао да се до сада огласило неколико десетина угледних хрватских, европских и светских интелктуалаца, који траже да се уклони из јавности.

"Форум је постојао и пре Хасанбеговићевог уласка у Владу Хрватске, имао је подршку истог министарства", објаснио је Дмитровић, али додао да "боде очи" да је Хасанбеговић наставио да финансира овај портал.

Према Дмитровићевим речима, "ускратио је, примера ради, помоћ неколицини гласила међу којима и часопису за културу, Зарез и зауставио ово реномирано гласило, али Форум и даље финансира".

"Можда му се свиђају текстови чланице вашег Извршног одбора, Јоване Глигоријевић. Један од њих почиње реченицом: 'Данашња Србија је лош хорор'", тврди Дмитровић и констатује да је то "музика за Хасанбеговићеве уши".

"Ако цитирам и следећу реченицу Ј. Глигоријевић: "Чудовиште се повампирило у лику Ратка Дмитровића...", хоћемо ли да наставимо дебату о шовинизму, повратку говора мржње из раних деведесетих, како рекосте у саопштењу", упитао је Дмитровић.

"Исту ову формулацију употребљавали сте и деведесетих. Ви сте још тамо. Једина разлика је у томе што сада сви виде вашу срамоту и усташтво у Хрватској", написао је Дмитровић.

"Иначе, ако мислите да ми је драго што су минуле године потврдиле готово све што сам и о чему сам писао - није. Ни ово с вама ми не причињава задовољство, али што се мора, мора. Таман колико сте заслужили", закључио је Дмитровић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара