Mајски снег пркоси и календару и засадима

Снег који је током ноћи пао у појединим општинама западне Србије, у Ивањици и Пријепољу уништио је велике површине под малинама. За малине, од почетка вегетације нису били повољни услови, због честих и обилних киша, а нови снег додатно је оштетио саднице. У више од 10 села штете има и на ратарским културама.

Листари на засадима малине нису издржали тежину снега који је у планинском крају ивањичке општине падао више од осам сати. Малине у цвату прекрио је снежни покривач од готово 10 центиметара.

"Имамо 70 одсто штете. Имам малине пола хектара, што Микера, што Виламета. Имам Полке 16 ари, то је све поломило", каже Зоран Ћериман из Ковиља.

И на засадима Синише Бојовића остао је само пустош.

"Значи, од пола хектара добре малине, остао је само пустош. А, за 99 одсто људи из овог краја то је главни приход живота", објашњава Бојовић.

Снежне падавине захватиле су више од половине територије ивањичке општине. У више од 10 села осим на јагодичастом воћу штете има и у воћњацима и на ратарским културама.

"Проблем је директно жито и оштећене су, изломљене шљиве. Три хектара је било у брду и 25 ари Тритикала и ражи, и све комплет... То је као да је ваљак поваљао у комплету", каже Мирослав Ћурчић.

Милољуб Кривокућа каже да томе што је изломљено спаса нема.

"То не може донети рода сигурно, а не знам шта даље - упадати у веће трошкове, покушавати прскати", рекао је Кривокућа.

Због изненадног снега бригу имају и пољопривредни произвођачи у нововарошком и пријепољском крају. Чекају мишљење струке и тврде да ће ове године род бити 30 одсто мањи.

"Највећи су проблем сад ове рањиве гранчице, овде где је била гранчица и ово сад кад је оченуто... Чиме то, којим препаратима заштитити да би ова малина опстала", говори Милутин Живковић, председник Удружења произвођача Српска малина из Нове Вароши.

Праве последице невремена произвођачи ће видети тек кад огреје сунце.

Многима ни мреже изнад засада нису помогле, а полисе осигурања последице снежних падавина не покривају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи