Менаџмент "Танјуга": Влада нас не финансира

Поводом текста објављеног на порталу Коалиције за надзор јавних финансија под насловом "Још 350.000 евра за угашени Танјуг", менаџмент Танјуга саопштава да је реч о још једном у низу малициозних и злоћудних "истраживања", јавности углавном непознатих, невладиних организација, које се не либе изношења потпуних неистина.

"Једина и цела истина је да Влада Србије не финансира Танјуг и да од 31. октобра нема ништа са националном агенцијом, која од тада није добила ни динар из буџета, нити од корисника буџетских средстава за обављање своје делатности", наводи менаџмент Танјуга.

У саопштењу се наводи да је "Коалиција" на свом порталу објавила, "а тобоже заинтересовани за заштиту јавног интереса пренели", да је Танјуг "од 01.11. 2015. године до 15. 03. 2016. године од корисника буџетских средстава на име прихода примио 41.898.196,3 динара, и то 'по престанку рада'".

"Реч је о тексту срачунатом на то да се јавности наметне лажно уверење да Влада Србије одржава Танјуг. Чињенице говоре другачије", наводи се.

"Наиме, на рачун Новинске агенције Танјуг је у новембру 2015. године са закашњењем уплаћено 17.458.000,00 динара на име финансирања делатности агенције од стране оснивача – Републике Србије – за октобар 2015. године, дакле за период пре престанка важења Закона о Танјугу", наводи се у саопштењу.

Истичу да је "јасно да није реч ни о каквом приходу, већ о уплати заосталих субвенција, за октобар 2015. године, које је агенцији, на основу Закона о буџету и Програма пословања Јавног предузећа Новинска агенција Танјуг за период 01.01.2015. – 31.10.2015. године, уплаћивало ресорно министарство".

Средства у износу од 20.731.758,00 динара су уплаћена у децембру 2015. године, у складу са Одлуком о правним последицама престанка рада Јавног предузећа Новинска агенција Танјуг, а та средства је – у складу са важећим законима – дозначило ресорно министрарство на име неисплаћених зарада и других примања, која су запослени остварили по основу рада у Танјуг ЈП до 31.октобра 2015. године, као и других доспелих обавеза које се односе на пословање предузећа у периоду до 31.октобра 2015. године, истиче се у саопштењу.

Преостали износ, како наводе, од 3.708.438,33 динара односи се на раније преузете уговорне обавезе корисника буџетских средстава према Танјугу.

Наводи се да Новинској агенцији Танјуг након 31.10.2015. године нису уплаћивана никаква буџетска срестава на име финансирања делатности.

Истиче се да ни динар пореских обвезника Србије није од 31. октобра 2015. године ушао у Танјуг ради финансирања његовог рада.

"Држава је, да закључимо, како је и било предвиђено Стратегијом и Законом о информисању 'изашла' из Танјуга, а то је, ваљда и био главни захтев аутора тих докумената, али и аутора свих каснијих дописа и 'дојава' на тему – кад ће већ једном бити затворен Танјуг", пише у саопштењу.

Кажу да "за то што агенција, коју влада више не финансира и не одржава, није нестала нећемо да се правдамо".

"Сада смо, што је и био захтев, равноправни на тржишту са осталим новинским агенцијама. Шта више, мало смо мање равноправни, јер овом Танјугу нису доступна буџетска средства по основу пројектног финансирања медија, а о новцу из страних фондова и донација – да и не говоримо. Толико о новцу и лажима о новцу о којем говори 'Коалиција'. Танјуг није, како то 'цени' 'Коалиција', 'фантомска' агенција. За разлику од невладиних организација, не приходује из буџета, односно на терет грађана Србије", додаје се у саопштењу.

Кажу да "не постоји никаква 'морбидна операција' којом се, како то каже 'Коалиција', Танјуг одржава о трошку грађана".

"Бесрамно је, заиста, шта све себи дају за право разне коалиције, какве оцене и квалификације износе и са каквом лакоћом истрајно настоје да увуку у блато нешто што јесте бренд и људе који иза њега стоје", закључује менаџмент Танјуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво