Медијска коалиција: Одустати од решења о расподели средстава у Ужицу

Коалиција новинарских и медијских удружења протестовала је због одлуке градоначелника Ужица Тихомира Петковића да преиначи предлог стручне комисије за оцењивање пројеката из области јавног информисања на конкурсу града Ужица и затражила да поништи решење о расподели средстава.

У саопштењу коалиције коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес наводи се да је градоначелник Ужица без образложења и обавештења преиначио предлог комисије за пет поднетих предлога пројеката иако су чланови комисије за доделу средстава једногласно предложили износе за расподелу.

"Градоначелник је вишеструко умањио износе за три одобрена медијска пројекта, па су тако мање новца од предложеног добили Телевизија Форум из Пријепоља, агенција Бета и дневни лист Данас, док је за ТВ Лав из Ужица и Агенцију за маркетинг и тржишне информације 'Водич' из Ужица, увећан износ додељеног новца", пише у саопштењу.

Медијска коалиција подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прецизирано да је за оцењивање медијских пројеката на конкурсу искључиво надлежна стручна комисија састављена од представника новинарских и медијских удружења и независних медијских стручњака, коју решењем именује руководилац органа који је расписао конкурс.

Према Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, одлуку о расподели средстава са образложењем доноси руководилац органа који је расписао конкурс "на основу предлога комисије".

Правилником је дефинисано и право руководиоца органа да уколико "уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона овог правилника и конкурса, или да садржи другу очигледну грешку, затражи писаним путем од комисије да исправи неправилности или грешке у одређеном року".

Градоначелник Ужица, иако није имао законског основа за такав потез, преиначио је одлуку стручне комисије, навела је коалиција и упозорила да је на тај начин злоупотребљен јавни конкурс и обесмишљен рад комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара