Још се не зна ко стоји иза рушења у Херцеговачкој улици

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да ће бити расветљено рушење бесправних објекта у централној београдској четврти Савамала, а биће, каже, испитани и наводи омбудсмана Саше Јанковића да полиција у том случају није реаговала. Не сме да се деси да се одговорност покуша свалити на просте извршиоце полицајце, поручује Јанковић.

Двадесетак дана после рушења у Херцеговачкој улици, и даље није утврђено ко иза тога стоји. За сада постоји извештај заштитника грађана у коме се наводе примедбе на то како је реаговала полиција на позиве грађана.

"Неспорно је утврђено у поступку контроле да полиција није радила свој посао како треба и да то што је оставила грађане на милост и немилост људима у фантомкама није резултат поједничане процене неког полицајца већ да је у полицијском руководству таква наредба дата", каже заштитник грађана Саша Јанковић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да ће све бити расветљено али је уверен да нема одговорности полицијског врха.

"Сигурно да нико из врха полиције заиста није наредио нешто незаконито. Али када дође до угрожавања живота полицајаца, на пример када имамо исечене напонске каблове, онда заиста полиција не приступа том делу док се не отклони опасност по животе полицајаца. Патрола Савског венца је изашла на терен онда када је позвана и када су обавештени", каже Стефановић.

Међутим, у својим препорукама заштитник инсистира да министар утврди ко је одговоран за лошу реакцију полиције и да га санкционише.

"Остављам министру да утврди ко је тај унутар руководства МУП-а ко је такву идеју имао и спровео али једино што не сме да се деси јесте да се одговорност покуша свалити на просте извршиоце полицајце", каже Јанковић. 

Стефановић инсистира да се сачека крај истраге и закључак тужиоца који треба да утврди шта се заправо десило.

"Министар не спроводи истраге већ то ради тужилац, министар доноси закон и бави се унапређењем рада ја могу да инсистирам да се спроводи истрага али ја не спроводим тако да нити ћу слушати било какве снимке нити ћу спроводити истарге, то ради тужилац", каже Стефановић.

Министар је данас позвао заштитника грађана да дође у МУП и утврди да ли га је неко прислушкивао. Он има законске могућности за контролу после које треба да обавести јавност да ли је заиста прислушкиван. 

Остали аутори: Светлана Јанићијевић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. мај 2016, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

Da

Ja mislim da se zna, ali mi gradjani ne znamo.