Преминуо кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић умро је рано јутрос у Паризу, саопштено је из његове београдске канцеларије.

Син кнеза намесника Павла и кнегиње Олге Карађорђевић кнез Александар (92) рођен је 13. августа 1924. године у Вајтлоџу у Великој Британији.

Чукунунук Вожда Карађорђа, потомак је и руске царске лозе Романова, кнежевске лозе Демидова, као и грчких данских краљева и кнежева. Према породичном правилнику Краљевског Дома од 1930, носио је титулу кнез од Југославије.

Школовао се у Итону. Учествовао је у Другом светском рату као пилот добровољац РАФ-а и имао 1.000 сати борбеног лета. После Другог светског рата настанио се у Паризу.

Из првог брака са Кнегињом Маријом Пијом од Савоје има синове Димитрија, Михајла, Сергеја и Јелену. Из другог брака са Кнегињом Барбаром од Лихтенштајна има сина Душана.

Од 2000, у настојању да надокнади изгубљене деценије, интензивно је долазио у Србију. Године 2007. обишао је Косово и Метохију пружајући подршку српском народу.

Његова писма, саопштења и разговори сабрани су у четири књиге.

Био је потпредседник Управног одбора Западноевропске епархије СПЦ, обновитељ Витешког реда Змаја и покровитељ Центра за истраживање православног монархизма.

Кнез Александар Карађорђевић биће сахрањен у породичној гробници на Опленцу, наводи се у саопштењу.

Принц Александар Карађођевић саопштио је да је са тугом примио вест о смрти кнеза Александра Карађорђевића и изразио саучешће породици.

Принц Александар је рекао да се он, његова супруга и читав краљевски дом придружују жалости и упућују саучешће кнежевој породици.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво