Војна парада у част Дана победе – "Бегеј 2016"

На Тргу слободе у Зрењанину одржана свечаност поводом Дана Војске Србије и Дана победе. На свечаности је учествовало око 1.300 припадника Министарства одбране и Војске Србије и више од 40 моторних и борбених возила, оклопних транспортера, тенкова, ваздухоплова и пловних објеката.

12.50 - На крају војне параде, председник Томислав Николић поздравио је команданте ешалона који су учествовали у дефилеу.

12.40 - Дефиле дела јединица Војске Србије пратио је налет ловачког авиона "Миг-29". 

12.37 - Дефиле ваздухопловног ешалона - "газеле", "орла", "галеба Г-4". 

12.30 - Егзерцир Гарде Војске Србије на Тргу слободе у Зрењанину. 

12.25 - Одлазак јединица на полазну линију за дефиле, уз интонирање "Марша на Дрину". Изведен падобрански скок.

12.15 - Зрењанин је домаћин манифестације из више разлога јер је био пример сложног живота различитих нација, поручио је председник Томислав Николић.

12.10 - Начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић отворио свечаност у Зрењанину и поздравио госте. 

12.05 - Генерал-мајор Војин Ч. Јондић предао је рапорт председнику Србије Томиславу Николићу, након чега је уследио дочек заставе и интонирање химне.  

11.55 - Постројавање јединица за обележавање дана ВС и Дана победе. 

Манифестација "Бегеј 2016" почела је предајом рапорта генерал-мајора Војина Ч. Јондића председенику Србије Томиславу Николићу и интонирањем химне. 

Манифестацији у Зрењанину присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић и други државни и војни званичници. 

"Позивам наше комшије да се окренемо будућности пошто Србија жели да сарађује са свим земљама региона", рекао је председник Николић на свечаности. 

Грађани су имали прилику да виде дефиле пешадијских јединица састављених од представника свих родова и видова Војске Србије, док је на сидришту на Бегеју представљено пет бродова Речне флотиле које су посетиоци могли да разгледају.

Свечаност је почела артиљеријском паљбом коју су извели припадници Гарде Војске Србије, који су на Тргу слободе приказали и специфичну вештину руковања пушком, такозвани егзерцир.

У летачком програму, представљени су ваздухоплови који су надлетали центар Зрењанина и то школско борбени авион "Галеб Г-4", ловац бомбардер "Орао" и ловачки авион "Миг-29", као и хеликоптери типа "Газела/Гама".

Командант свечаности био је начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Војин Ч. Јондић, а његов заменик је био командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић. 

Званице и гости по завршетку дефилеа имали су прилику да виде и изложбу борбених и транспортних средстава, оруђа и оружја која користе припадници Војске Србије. 

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом председник Србије Томислав Николић је положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво