Олакшице за наплату дуговања преко извршитеља

Повериоци који потражују дуговања до 1. јула морају да се изјасне да ли ће њихов предмет и даље остати у надлежности суда или ће им дуг наплатити јавни извршитељи.

Дуговања старијих од две године у Србији је око два милиона. Правна и физичка лица која до 1. маја нису успела да наплате дуговања, или им још није донета судска одлука, уколико се одлуче да им предмет преузме јавни извршитељ, плаћаће само половину тарифе.

"Та дуговања и предмети представљају један од највећих баласта правосуђа чак и за отварање поглавља о придруживању ЕУ посебно када је реч о поглављу 23. Суд ће дати могућност повериоцима да изаберу да ли ће њихов предмет и даље остати у надлежности суда или ће им дуг наплатити јавни извршитељи", рекла је за РТС Светлана Манић из Коморе извршитеља.

Пре ступања на рад извршитеља повериоци ће имати рок до 1. јула да се изјасне након чега ће се наставити процес извршења. Уколико се до тог рока не изјасне поступак ће бити обустављен.

Предмете у којима су повериоци јавно-комунална предузећа уколико се изјасне да њихова потраживања наплати јавни извршитељ, тужилац ће дати списаљк тих предмета који ће се равномерно распоредити.

"Извршитељске канцеларије су се на време припремили у складу са Законом о извршењу и обезбеђењу и мислимо да ће успети да преузму све предмете које добију", каже Светлана Манић.

Према речима заменице председника Коморе извршитеља, зависно од фазе у ком се налази процес процедура наплате дуга ће трајати до неколико месеци али ће извршитељи дуг свакако брже наплатити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво