Научни конкурси на испиту

Влада Србије одлучиће у петак судбини конкурса за научно-истраживачке пројекте. На трибини "Шта се догодило са науком", министар Срђан Вербић најавио је да ће заступати став да конкурс не треба да буде поништен и да треба да буде продужен за недељу-две.

На брањен и оспораван конкурс за научно-истраживачке пројекте стигло је тридесет хиљада примедаба. Министарство просевете је прихватило њих 3 000.

Истраживачи и професори универзитета сматрају да не би требало да буде подела на друштвене и природне науке, да не сме да се меша наука и социјала.

"Акти су дискриминативни према одређеним групацијама и заоштравају разлике између факултета и института и измешу појединих области науке", каже Александра Павићевић из Заједнице Института Србије.  

"Ми нисмо мишљења да ће за три месеца, колико се предлаже да се помери почетак рада на конкурсу, било шта моћи променити. Велика је штета што већ седам година имамо пројекте који немају никакву евалуацију", каже академик Зоран Поповић, потптредседник САНУ.   

Буџет за науку је исти као пре шет година. Тада је у систему било једанаест и по хиљада истраживача, а данас осамнаест хиљада. Зато ће значајан број њих остати без пројеката. Проблем је и што више од годину дана не постоји Национални савет за науку. О судбини конкурса сутра ујутру одлучује Влада Србије. 

"Ја ћу свавако бранити став Министартсва. Оно што ће бити мој додатни предлог јесте да се изађе у сусрет захтевима које смо добили пре десетак дана. Ја сам врло рад да се уради допуна акта о финанисрању и да се конкурс продужи за недељу или две како би то могло да се реализује", каже Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.  

На конкус за нове пројекате до сада је стигло 900 пријава. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво