Стручњаци тврде: Србија још није спремна за одбрану од поплава

Од мајских поплава 2014. године до данас Србија је предузела праве кораке али има још пуно тога да се уради на превенцији од поплава, укључујући усвајање одговарајућих закона, изградњу институција и јачања система за праћење ризика, закључено је на представљању Студије о Управљању ризицима од поплава у басену Колубаре.

Студија чију су израду подржале и УН, показала је значај и потребу већег улагања у превенцију и заштиту од природних катастрофа и поплава, јер би се на тај начин значајно смањили губици и трошкови санације.

Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић оценио је да Србија још није спремна за одбрану од нових непогода, али је много спремнија него 2014. године.

Најавио је да ће студије о управљању ризицима од поплава бити израђене и за сливове Јужне и Западне Мораве и додао да се у циљу превенције ради на изградњи низа структурних објеката за одбрану од поплава.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова оценила је да је од мајских поплава 2014. у Србији пуно урађено, не само на обнови уништених објеката, већ и на процени будућих ризика и јачању капацитета за одбрану од непогода, што је, како је додала, од великог значаја.

Процене указују да се на сваки уложен долар у заштиту, уштеди девет долара на нивоу губитака услед штете, рекла је и додала да је зато неопходно имати у виду да инвестирање у превенцију није трошак већ улагање.

Анализом је утврђено да је однос улагања у превенцију и санацију штета у Србији такав да се на један уложени динар уштеди између три и девет динара, али тек када до ње дође.

У Студији је оцењено да у Србији из године у годину расте тренд ризика од поплава јер су оне 2014. године погодиле 22 одсто становништва у две трећине општина, због чега су и проглашене најгорим у последњих 120 година.

"Процењена штета износи 1,7 милијарди евра, што је око 4,8 БДП-а Србије", рекла је коауторка студије Марија Бијелић.

Према њеним речима, у Србији је тада законски оквир за обнову од поплава био неадекватан што је био један од разлога због којих је Влада формирала Канцеларију за обнову и помоћ поплављеним подручјима.

Бијелићева је навела да је изградња бране у Новом Пазару већ прве године показала значај те инвестиције, вредне 420.000 долара, јер је град, који је до тада сваке године трпео штету од поплава од милион евра, 2014. године био заштићенији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се