Недовољно уписаних у регистар давалаца коштане сржи

Прва транплантација матичним ћелијама на ВМА урађена је пре више од 30 година. На тој клиници лече се најтежи болесници из целе Србије, којима је пресађивање коштане сржи једини вид лечења. У домаћи регистар потенцијалних давалаца коштане сржи тренутно је уписано око 5.000 грађана Србије, што је недовољно. Захваљујући чланству Србије у Светском регистру, који има 25 милиона људи, многи пацијенти из Србије добили су свог донора.

Нини Корлат нико од сродника није могао да буде донор. Захваљујући регистру он је нађен у иностранству. Трансплантација на ВМА успешно је урађена пре две и по године.

"Температура, болови у грлу, али то тако треба, значи да је трансплантација успела. након свих оних хемотерапија и свега што сам прошла, знала сам да је то сам крај, тако да сам издржала", каже Нина Корлат.

Један пацијент боловао је од акутне леукемије. За трансплатанцију која је урађена на ВМА, донор матичних ћелија била је његова млађа сестра.

Каже да је почетни тренутак врло непријатан за све, али да је сама трансплантација охрабрујућа вест. Истиче да се сам процес лако поднесе јер знате да сте у сигурним рукама, и да су лекари посвећени вама.

Стручњаци кажу да приближно четвртина болесника има донора у породици. Најчешће су то брат или сестра. За остале даваоци се траже у домаћем али и Интернационалном регистру добровољних давалаца.

"У тим центрима у иностранству од добровољних давалаца се узимају матичне ћелије, било из периферне крви или коштане сржи и онда курирском службом у адекватним условима се транспортују до нашег центра, где припремљеном болеснику дајемо матичне ћелије", каже проф. др Драгана Стаматовић.

Додаје да данас нема потребе да се болесници из Србије упућују у иностране центре јер се за њих адекватне ћелије могу добити из интернационалног регистра.

Трансплантација је шанса многима са малигним болестима коштане сржи. Њој претходи испитивање подударности узорка крви оболелог и и потенцијалног даваоца.

"После провере дајемо пацијенту прво премедикацију, онда се укључи трансплант који иде једно сат времена у зависности од количине. За то време проверавамо виталне знаке", истиче медицинска техничарка Светлана Мраковић.

На Одељењу за трансплантацију коштане сржи Клинике за хематологију ВМА годишње се уради око 80 трансплантација. Сви који желе да буду потенцијални донори могу се јавити најближом центру за трансфузију крви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво