Без опасности од изливања река

Обилније падавине у централним, јужним и источним деловима земље. Умерен пораст водостаја забележен на изворишту Јужне Мораве, Топлице, на Бјелици и Рзаву. Расина се излила у приобаљу. За сада нема опасности од изливања река услед падавина, изјавио помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Горан Николић.

Николић је у изјави Танјугу рекао да је Сектор за ванредне ситуације после најава РХМЗ о појачаним падавинама одмах реаговао и још јуче послао тимове на терен како би пратили ситуацију, посебно на местима на која је РХМЗ указао да би могло да дође до изливања.

"Што се тиче мањих река, притока и потока, где је РХМЗ најавио мања изливања, ту сада нема већих опасности", рекао је Николић, наводећи да има спорадичних изливања, да је у питању пољопривредно земљиште, али да није реч о озбиљнијим случајевима.

Према његовим речима, припадници Сектора за ванредне ситуације ће пратити ситуацију током ноћи и сутра.

"Надамо се да неће доћи до ескалације ситуације", рекао је Николић.

Дописник РТС-а јавља да је за претходних 48 сати на подручју града Крушевца и целог Расинског округа пало 66 литара кише по квадратном метру, што је допринело порасту водостаја на бујичним водотоковима.

Расина се излила у приобаљу, Гарски поток на оранице на ушћу у Западну Мораву, као и Рибарска река на небрањеном делу у селу Каоник где је поплављено седам хектара ораница, а једно домаћинство је угрожено.

Водостај Расине на уласку у Ћелијско језеро је виши за 70 центиметара.

Ниво Западне Мораве код Јасике и Јужне Мораве код Ђуниса је виши за двадесетак центиметара. Сви путеви у крушевачком крају су проходни.

Све службе на челу са штабом за ванредне ситуације у Расинском округу су на терену.

Киша у Врању и на југу Србије пада дуже од 12 сати. Надлежни кажу да нема опасности од изливања река, а екипе Сектора за ванредне ситуације обилазе терен.

У осталим крајевима очекује се од 10 до 30 литара кише за 12 сати. Реке ће бити у порасту али према најавама неће бити изливања.

Током читавог дана биће услова за падавине. Највише кише, од 20 до 50 литара по метру квадратном се очекује на југу и југоистоку земље, где је укључен наранџасти метеоаларм.

Начелник Хидропрогноза Дејан Владиковић рекао је раније данас за РТС да је у току ноћи пало од 20 до 45 милиметара кише на југоистоку земље, а на југозападу око Златибора и Ужица око 25 милиметара.

У Поморављу је било између 10 и 20 милиметара и на подручју Војводине најмање, око пет милиметара падавина.

Према његовим речима, наредних 48 часова могу се очекивати интензивне кишне падавине.

"Реке су реаговале највише на изворишту Јужне Мораве и реке Топлице. Ту имамо умерен пораст водостаја. Слично је и на Бјелици и Рзаву и на Расини, где је пораст водостаја био такође умерен. На осталим рекама пораст водостаја је мањи", рекао је Владиковић.

"Зато ми у следећа 24 часа остављамо жути хидро аларм и очекујемо да ће водостај достићи редовне мере одбране од поплава, што је први ново упозорења", каже начелник Хидропрогноза Дејан Владиковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара