Наранџасти метеоаларм за део Србије, очекује се пораст водостаја

Вечерас, током ноћи и у уторак у већини места централне и јужне Србије очекује се да падне од 20 до 50 милиметара кише, а локално и више, нарочито на истоку земље, упозорава РХМЗ. Жути метеоаларм је на снази на западу, истоку и југоистоку Србије, као и у Шумадији и Поморављу, док је наранџасти метеоаларм на снази на југозападу земље и на КиМ.

Наранџасти метеоаларм је данас на снази на југозападу земље и на КиМ, док ће сутра бити проглашен у Поморављу, на истоку и југоистоку земље. У уторак жути аларм ће бити на снази у Шумадији, на југозападу земље и на КиМ.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Саша Ранчић за РТС каже да су по прогнози најкритичнији југ Србије и источни део Србије.

"Тренутна ситуација је таква да не може да се очекује изливање река. Упозорени смо на могућност од изливања и урадили смо превентивни део, стручњаци су упућени на критична подручја", каже Ранчић.

Метеоролог РХМЗ-а Горан Михајловић рекао је да се данас, сутра и прекосутра очекују даље падавине.

"Најављене количине падавина у току ноћи и сутра би биле између 20 и 50 милиметара, пре свега у централним, источним и јужним крајевима, док би на истоку локално могле бити и нешто више од прогнозираних", рекао је Михајловић Танјугу.

У осталим деловима земље очекује се да у току ноћи и сутра падне између 10 и 30 милиметара, додао је Михајловић.

Хидрометеоролошки завод наводи на свом сајту да ће поједини водостаји од 2. до 4. маја бити у умереном и већем порасту са могућношћу достизања и превазилажења граница редовне одбране од поплава.

Такво стање очекује се на Колубари са притокама, Јадру, горњим токовима Јужне Moраве (Јабланици, Ветерници, Власини, Топлици, Нишави и Пустој), на горњим токовима Западне Мораве са притокама (Ибру, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, Чемерници), Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, Млави, Пеку и Тимоку.

На бујичним водотоцима ових сливова могућа су мања локална изливања.

"Дали смо упозорење пре три дана и јавна предузећа су предузела неопходне мере", рекао је Танјугу хидролог РХМЗ-а Дејан Влатковић и додао да се побољшање хидролошке ситуације очекује од четвртка.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је, због најављених великих падавина, позвала предузећа и агенције из њеног ресора да предузму превентивне мере и буду спремни да реагују у случају поплава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво