УНС и НУНС позивају на пет минута "громогласне тишине"

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије позвали су поводом 3. маја – Светског дана слободе медија, све новинаре и медијске раднике да се сутра од 11.55 до 12.00 сати придруже симболичној међународној акцији "Пет минута громогласне тишине", како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинарске професије у Србији.

УНС је тим поводом објавио Проглас, у коме се наводи да је слобода медија у Србији озбиљно угрожена, јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.

"Излазак државе из власништва у медијима, локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу", истиче се у Прогласу, који ће бити прочитан током пет минута громогласне тишине, или објављен у онлајн и штампаним издањима.

Зато што Законом о јавном информисању и медијима нису прописане казнене одредбе, 30 општина и градова и 17 градских општина прошле и ове године за пројектно суфинансирање медија нису издвојили ни динар, наводи УНС.

У Прогласу се констатује и да је Агенција за приватизацију онемогућавала да непродати медији припадну запосленима без накнаде како предвиђа Закон, па је било потребно да Скупштина усвоји аутентично тумачење Закона.

Због неспровођења Закона запослени у 18 медија трпели су, а и даље трпе, велику штету.

Због приватизације око 1.000 новинара и медијских радника остало је без посла, а неки од њих и без законског права на социјални програм", истиче се у Прогласу.

УНС зато захтева да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима, како би обавеза свих нивоа власти била да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја.

УНС захтева и да Влада што пре реши статус Новинске агенције Танјуг имајући у виду чињеницу да запосленима након неуспеле продаје није понуђено законско право на пренос капитала без накнаде. "Влада мора да има у виду и да Танјуг с далеко мањим бројем људи успева да се одржи на тржишту", наглашава се у Прогласу.

УНС, такође, тражи да Влада на дневни ред стави извештаје Савета за борбу против корупције: Извештај о власничкој структури и контроли медија, Извештај о могућем утицају јавног сектора на медије оглашавањем, као и Извештај Савета о притисцима и контроли медија (извештај Верице Бараћ).

У Прогласу се тражи и да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.

УНС, такође, подржава рад Комисије за истраживање убистава новинара и њене напоре да се пронађу убице наших колега Славка Ћурувије и Милана Пантића и расветле околности смрти Даде Вујасиновић.

НУНС је позвао све новинаре и електронске медије да у уторак у пет минута до 12.00 сати искључе тон и замраче екране, и тако се придруже акцији "Пет минута громогласне тишине", како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинарске професије у Србији.

У прогласу, НУНС истиче да су држава и власт дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде услове за слободан рад у интересу грађана, без притисака и цензуре.

Стање медијских слобода у Србији карактерише све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца, наводи НУНС и додаје да је стотине медијских радника отпуштено са посла у току 2015. године, а хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, исплаћују се понижавајуће ниске зараде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво