Радничка права у Србији између закона и праксе

Шта су реални проблеми оних који имају посао? Велике су разлике у статусу запослених у јавном и приватном сектору. Надлежни и представници радника сагласни су да је законски оквир добар, а пракса не.

Од примерног радника са оценом пет, председник Самосталног синдиката у ДИС-у Ивица Костић је у једној домаћој трговини у рекордном року стигао до оцене један и најниже зараде. Пут је водио преко намере да оснује синдикат. Пре две године тај синдикат окупио је 90 чланова.

"Остало је неких 10 посто људи на које се и дан данас врши притисак, атакује, добијају казне, пред отказ решења", каже Костић.

Поред Самосталног синдиката у ДИС-у, Ивица Костић каже да постоји још један, како га радници зову "газдин синдикат".

Да је Ивица као повереник Самосталног синдиката изложен непријатностима на послу, потврђују и потписи његових колега. Све то упутио је и директору, који не реагује.

Ни седам дана након обраћања РТС-а пословодству ДИС-а да одговори на питања о синдикалном организовањ у компанији и томе да ли су наводи председника Самосталног синдиката о притисцима на раднике тачни, међу надлежнима у ДИС-у РТС није добио саговорника али ни писани одговор.

У синдикату трговине потврђују да је у том случају реч о драстичном кршењу синдикалних права, али и да је ситуација у 95 одсто трговина слична.

Радослав Топаловић из Синдиката трговине СССС-а каже да након учлањења у синдикат, шеф пословнице зове раднике и наговара их да се ишчлане, уз претње да ће чланство утицати на њихов радно-правни статус у предузећу.

Министарство рада наглашава да на оснивање синдиката послодавци не би смели да имају никакав утицај.

Помоћник министра за рад Зоран Лазић каже да у свакој фирми запослени могу слободно да се удружују.

"То је нешто што је гарантовано законом о раду. Постоје послодавци који не разумеју потребу оснивања синдиката и наравно постоје они који крше закон", каже Лазић.

За такво понашање, поред новчане предвиђена је и кривична казна затвора до две године.

У пракси ова друга казна није забележена. Велики проблем запослених у приватном сектору је плаћање прековременог и рада празником.

Радослав Топаловић каже да радник ради за први или други мај и не добије плаћени или прековремени рад, него евентуално добије слободан дан.

Зоран Лазић објашњава да законом није предвиђено да се даје слободан дан за рад у време празника и да рад за време празника мора да се плати, по закону најмање 110 одсто.

Прековремени рад се плаћа најмање 26 одсто више. Запослени у току недеље има право на један слободан дан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара