Пруга Брчко-Бановићи, седам деценија од прве радне акције

Навршило се 70 година од почетка радова на прузи Брчко-Бановићи, дуге 92 километра, и завршене за само шест месеци. То је прва омладинска радна акција, којом су постављени темељи акцијаштва и из данашње перспективе, готово несхватљив подвиг.

Пруга угља и хлеба, како су је звали, из Босне је ка Војводини возила преко потребан угаљ, а из војвођанске житнице, у Босну - брашно. У њеном грађењу учествовало је више од 60.000 младинаца из Југославије и 2.000 из иностранства.

Каквим су заносом вођени, можда најбоље потврђује тунел Мајевица, дугачак 394 метра, који је завршен за свега 120 дана, а да ниједан омладинац до тада није имао никаквог искуства у том послу.

"Толико су ми биле крваве руке да нисам могао да држим кашику у рукама", каже Симо Томић из Ужичко-златиборске омладинске радне бригаде.

Радило се, онако, како историјски тренутак изградње земље тражи, а не како прилике дозвољавају.

"Отимали смо се за лопате, за крамп. Било је напорно, али се радило са великом вољом. Осећало се да ће сутра бити боље. Ту сам научио какав човек треба бити и радити и како треба поштовати и себе и друге", истиче Toмић.

Забележено је да је током грађења те прве омладинске пруге, ископано више од 1.360.000 кубних метара земље и готово 135.000 кубних метара камена, прокопана два тунела и 22 моста. Омладинске радне бригаде су својој земљи поклониле више од три милиона радних дана.

Радивоје Лапчевић из Санџачке омладинске радне бригаде напомиње да није било ничега што се није могло урадити. "Воља је била јача од снаге. Осећао сам да ми клецају ноге чак и када сам гурао празна колица", додаје Лапчевић.

На пругу су стизали босоноги, неухрањени и несигурни младићи, девојке па и дечаци, а са градилишта одлазили јунаци.

"Радили смо за своју земљу и то је за нас била светиња", поручује Радивоје Лапчевић. Наглашава да би његова генерација опет све поновила.

На пругама се и учило и забављало, и утврђивало братство и јединство. А после Брчког - Бановићи, уследиле су Шамац - Сарајево, Никшић - Титоград, Добој - Бањалука, и за само пет година, Југославија је добила 475 километара нових пруга.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 02. мај 2016, 07:29)
anonymous [нерегистровани]

Hljeba, hljeba gospodari!

Čvrsta i pravedna ruka. Tada smo za 15 godina izgradnje, do 1960. godine, postali evropska zemlja i ekonomski stabilnija i jača od mnogih sadašnjih članica EU. Nemačka je bila razrušena, a u početku su i Nemci golim rukama sklanjali ruševine i borili se s nemaštinom. Ovo pišem zbog onih kojima je najlakše bilo da 'pobegnu' i da odu u Australiju, Ameriku ili Kanadu. Veći i pošteniji izazov je bio da ostanu i grade svoju zemlju. Na žalost, iza 1960. godine su neki počeli da je ruše. Zato su te marljive generacije ispale glupe i to dozvolile da danas mogu samo da gladuju i žale za onim vremenima.

(понедељак, 02. мај 2016, 01:14)
anonymous [нерегистровани]

Re: @e jugo, jugo

Ne razumem sta ste hteli da kazete. I ja sam napustila zemlju 79, ali DO TADA sam proputovala celu evropu, videla i uzivala. A OD TADA samo zaradjujem da platim skolovanje dece, lekare, zubare...kredite za kuću, itd. Ziveli smo dobro u Jugi, i BILI SRECNI!!! Od tada živimo "dobro" u inostranstvu, mnogi jure za svojom decom koja se drogiraju, mnogi nemaju vremena ni da vide da im se deca drogiraju, mnogi rade poslove koje ni u bunilu ne bi radili u Jugi...A najbitnije je to da smo se slagali i druzili. Onda smo srecni gledali u buducnost, sada nam je i sadasnjost i buducnost u strahu od terorista, izbeglica..."marsovaca", ali nam je bas lepo, zar ne?

(недеља, 01. мај 2016, 23:02)
Gastarbeiter,penzioner! [нерегистровани]

@E Jugo, Jugo

Ja zalim sto sam tek 1973. napustio YU;Kad vidim sta su poznanici Nemci sve dozivei,videli,proputovali,zaradili,uradili...

(недеља, 01. мај 2016, 22:21)
anonymous [нерегистровани]

E Jugo, Jugo

Onda smo bili ljudi i voleli svoju zemlju.Danas smo se mnogo prodali.Da nepoverujes da je pod "diktatorom" bilo više slobode i demokratije nego danas Ima nas još koji pamte to srećno vreme.Dva loša ubise Miloša.

(недеља, 01. мај 2016, 21:46)
anonymous [нерегистровани]

Za 5 godina(!!!) ca 500 km.željeznica!?!

Au, lijepi komunizam i "čvrsta ruka diktatora"!