Пруга Брчко-Бановићи, седам деценија од прве радне акције

Навршило се 70 година од почетка радова на прузи Брчко-Бановићи, дуге 92 километра, и завршене за само шест месеци. То је прва омладинска радна акција, којом су постављени темељи акцијаштва и из данашње перспективе, готово несхватљив подвиг.

Пруга угља и хлеба, како су је звали, из Босне је ка Војводини возила преко потребан угаљ, а из војвођанске житнице, у Босну - брашно. У њеном грађењу учествовало је више од 60.000 младинаца из Југославије и 2.000 из иностранства.

Каквим су заносом вођени, можда најбоље потврђује тунел Мајевица, дугачак 394 метра, који је завршен за свега 120 дана, а да ниједан омладинац до тада није имао никаквог искуства у том послу.

"Толико су ми биле крваве руке да нисам могао да држим кашику у рукама", каже Симо Томић из Ужичко-златиборске омладинске радне бригаде.

Радило се, онако, како историјски тренутак изградње земље тражи, а не како прилике дозвољавају.

"Отимали смо се за лопате, за крамп. Било је напорно, али се радило са великом вољом. Осећало се да ће сутра бити боље. Ту сам научио какав човек треба бити и радити и како треба поштовати и себе и друге", истиче Toмић.

Забележено је да је током грађења те прве омладинске пруге, ископано више од 1.360.000 кубних метара земље и готово 135.000 кубних метара камена, прокопана два тунела и 22 моста. Омладинске радне бригаде су својој земљи поклониле више од три милиона радних дана.

Радивоје Лапчевић из Санџачке омладинске радне бригаде напомиње да није било ничега што се није могло урадити. "Воља је била јача од снаге. Осећао сам да ми клецају ноге чак и када сам гурао празна колица", додаје Лапчевић.

На пругу су стизали босоноги, неухрањени и несигурни младићи, девојке па и дечаци, а са градилишта одлазили јунаци.

"Радили смо за своју земљу и то је за нас била светиња", поручује Радивоје Лапчевић. Наглашава да би његова генерација опет све поновила.

На пругама се и учило и забављало, и утврђивало братство и јединство. А после Брчког - Бановићи, уследиле су Шамац - Сарајево, Никшић - Титоград, Добој - Бањалука, и за само пет година, Југославија је добила 475 километара нових пруга.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво