Почиње пуна примена Закона о инспекцијском надзору

Од данас почиње пуна примена Закона о инспекцијском надзору. Од имплементације тог прописа очекује се, пре свега, смањење сиве економије и рада на црно, али и бољи начин поступања инспекција и безбедније пословање.

Сама Инспекција рада повећала је број контрола у првом кварталу ове године за 12 одсто у односу на исти период прошле године и затекла 4.800 непријављених радника. По основу казни и прекршајних налога у буџет је уплаћено готово 70 милиона динара.

После контроле, фирме су пријавиле више од 3.700 радника, а у ПИО фонду знатно је повећана уплата доприноса за пензијско-инвалидско осигурање које плаћају запослени.

Са инспектором рада екипа РТС-а пошла је у контролу стамбено-пословног објекта површине 9.500 квадратних метара у улици Димитрија Туцовића. Сви запослени су прошли обуку за безбедан рад, а фирма их контролише бар једном недељно.

"У оквиру фирме имамо интерну проверу безбедности и заштите на раду, и све евентуалне грешке ми у ходу исправљамо", каже шеф градилишта Мијалко Средојевић.

Радници су задовољни условима рада и опремом. "Имамо све услове, редовна плата, редовно све, фирма не може бити боља", рекао је зидар Сандић Перо.

Инспектор је проверавао да ли су исправљени безбедносни недостаци које је уочио у претходној контроли.

"Необезбеђеност појединих ивица са којих су радници могли да падну у простор дубљи од 10, 15 па и 20 метара, необезбеђена нека лифтовска окна – у суштини то је био фокус мера које сам ја наложио", истиче инспектор Илија Јовичић.

Од половине прошле године инспектори су контролисали 611 непријављених предузећа, а у првом кварталу ове године 222 непријављене фирме. Казна за рад у непријављеној фирми је од 50.000 до 200.000 динара, а ако обављате посао правног лица, казна износи од 200.000 до два милиона динара.

Основни циљ инспекције, поред безбедног и здравог рада, јесте сузбијање сиве економије а подаци за први квартал су охрабрујући.

"Агенција за привредне регистре, по њиховим подацима имамо више од 4.000 новорегистрованих привредних субјеката и имамо информације да је уплата у ПИО фонду у првом кварталу ове године по основу обавезног социјалног осигурања знатно већа него у првом кварталу прошле године", рекао је директор Републичке инспекције рада Бојан Јоцић.

У ПИО фонду кажу да је та уплата повећана за три милијарде динара, тј. 3,5 одсто више него лане.

Претходних година 15 одсто укупног броја повреда на раду догодило се у грађевинарству и 15 одсто свих непријављених радника затечено је на градилиштима. Због тога су инспектори са почетком грађевинске сезоне кренули у опсежнију контролу градилишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво