Вулин позвао тужилаштво да испита оптужбе о злостављању у "Јури"

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин позавао је тужилаштво да истражи да ли је било злостављања, па чак и силовања радника у компанији "Јура" у Лесковцу, јер такве оптужбе превазилазе надлежности Инспекције рада, а јавност Србије мора да сазна пуну истину о основаности тих оптужби.

"Овде се од стране појединих људи говорило да се радници туку металним штанглама, да носе пелене, чак да постоји сексуално узнемиравање према запосленим женама у тој корпорацији - а то превазилази надлежност Инспекције рада", рекао је Вулин после посете републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова и позвао тужилаштво да се укључи у случај.

Према његовим речима, надлежни органи треба да ураде све што је потребно да се дође до пуне истине, јер су то веома озбиљне оптужбе које не могу да нестану.

"Ако је неко тукао раднике и силовао жене тај неко ће морати да одговара. Или се то десило или није, у оба случаја очекујем да неко буде одговоран за то", нагласио је министар.

Према његовим речима, Инспекција рада је контролисала све приговоре које је добила и чак и више од тога, али да не може да котролише да ли је било силовања.

"Очекујем од тужилаштва да се у најскорије време укључи и да провери шта се ту десило, или је неко рекао страшну оптужбу због које треба да одговара, јер није тачна, а ако је тачна неко ће морати да проведе озбиљно време у затвору", истакао је Вулин.

Он је нагласио да је Инспекција рада у протеклих годину дана седам пута већ била у комапнији Јура, а последњи пут прекључе пре него што се било шта говорило и писало у новинама.

"Чим смо сазнали за петнаестоминутни протест наши инспектори су већ били на лицу места", рекао је Вулин истичући да је и данас поново инспекција рада послата у све три радне јединице Јуре и да ће јавност ће бити обавештена о резултатима њене посете и контроле.

У надлежности Инспекције рада, како је указао, је да контролише да ли је послодавац коректан и да ли поштује закон у смислу организовања рада за празник, радних услова, исплате зарада и свега што је у складу са Законом о раду.

Вулин је поручио грађанима да јавно говоре о својим проблемима јер нико због свог протеста, или зато што је нешто тражио не може да одговара и да буде отпуштен.

"Врло је презицно дефинисано како можете да изгубите посао. Свако ко је остао без посла мимо закона може да се обрати Министарству, може да иде на суд, може да тражи асистенцију Инспекције рада. Зашто би се ћутало о томе", навео је министар указујући да су управо зато и настали синдикати - јер се неко охрабио да проговори.

Према његовимн рецицма, држава не може да преузме улогу сидиката, али може да заштити свакога према коме је урађено нешто мимо закона.

"Ви својој држави треба да верујете", поручио је Вулин.

Радници "Јуре" организовали су у уторак петнаестоминутни штрајк незадовољни што не могу да добију један нерадни дан, а медији су после објавили наводе синдиката да запослени у тој компанији трпе тортуру, да их туку металним палицама, да им не дозвољавају одлазак у тоалет и саветују да носе пелене, као и да су жене напаствоване сексуално.

Компанија "Јура" је из Јуžжне Кореје и бави се производњом каблова. Поред фабрике у Лесковцу има још две погонске јединице у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво