Јанковић: Многи радници и даље без остварених права

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да многи радници у Србији и ове године Међународни празник рада, 1. мај, дочекују без у пракси остварених и заштићених права која им само на папиру гарантују устав и закони.

Саша Јанковић је поводом 1. маја поново позвао државне органе да запошљавају особе са инвалидитетом.

"Такође треба да настоје да мере рационализације које се планирају у јавном сектору додатно не угрозе права ове посебно рањиве групе грађана, на рад, самосталан и достојанствен живот", навео је Јанковић у саопштењу.

Навео је и да од Инспекције рада, која има најшира овлашћења и због тога постоји, посебно очекује да не чека пријаве радника, већ да што више ради по службеној дужности и сопственој иницијативи.

"Заштитник позива и запослене да нарушавање својих законима гарантованих права пријављују инспекцији, чији рад треба снажно подржати и контролисати, што ће он, у складу са својим законским овлашћењима и чинити", навео је заштитник у саопштењу.

Јанковић је подсетио и да је на снагу ступио Закон о заштити узбуњивача који омогућава суду да заштити раднике који пријаве незаконитост на штету јавног интереса и због тога буду изложени отказу или другој врсти одмазде.

"Потребно је унапредити дијалог власти са синдикатима, јер су они легитимни представници радника, заштитници њихових колективних и појединачних права и незаменљив чинилац социјалног дијалога", оцењено је у саопштењу.

Заштитник грађана је додао и да ће престанак повлашћивања одређених послодаваца којима држава и данас дозвољава да не плаћају доприносе и порезе створити равноправну тржишну утакмицу у којој је најисплативији задовољан и мотивисан радник, а не искоришћен, беспомоћан и непродуктиван.

Заштитник грађана посебно је поздравио одлуку Владе Србије да, по његовој препоруци, "коначно Пореска управа врати неправилно обрачунати солидарни порез на кумулативно исплаћене зараде трудницама и другим радницима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво