Монографија о Копривицама

Највише људи са презименом Копривица има у Србији, Црној Гори, и Босни и Херцеговини. Од недавно, о свом пореклу могу да сазнају много тога из тротомне монографије под називом "Копривице". Да, на пример, чују да је међу најистакнутијим члановима патријарх Арсеније Четврти Јовановић Шакабента, и да од њих порекло води и династија Обреновић.

У монографију братства Копривица, аутор Радојко Рајо Копривица уложио је четири деценије рада, и онда је предао читаоцима. Корени братства, пише, сежу шест векова уназад.

"Довољно је рећи да је ту повезао више од 10.000 имена, да је направио родослов дужине више од 125 метара и да је све то сакупио на једном месту", истиче народни гуслар Ђорђије Копривица.

Монографија је особена и по томе што су најважнији догађаји опевани, па читалац среће и велики број песама. Зато је упутство за читање следеће.

"Ако сте неко ко данас има то презиме, или има везе са породицом Копривица, вас могу занимати они ваши непосредни преци, ако хоћете да видите одакле све почиње треба да почнете од почетка и код родослова је незгода та што се на сваком нараштају он даље грана. Тако да родослов може да се чита као и Павићеве књиге на много начина, али је важно да је он ту и да му свако може приступити како сматра за сходно", објашњава професор ФПН-а Часлав Копривица.

Квалитет рукописа и његова историјска вредност биле су довољне препоруке да ово тротомно дело штампа и објави Издавачка фондација Српске православне цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво