Безбедност на раду није на нивоу који прописују закони

У Србији су прошле године на послу погинула 24 радника, теже је повређено њих 780, а лакше 111. Више од 60 одсто повреда је у грађевинарству, а трећина смртно страдалих није била обучена за рад и радила је "на црно".

Доделом националних признања најсавеснијим компанијама и појединцима, Министарство рада обележило је Светски дан безбедности и здравља на раду у београдском Атељеу 212.

Безбедност и здравље на раду у Србији нису на нивоу који прописују закони и међународне конвенције у тој области, сматрају синдикати. Њихов главни задатак јесте да стално подсећају послодавце да поштују те законе и прописе.

"Да спроведу акт о процени ризика који се налази у фиоци испод 16 фасцикла и тамо купи прашину. Да све повреде на раду анализирамо и утврдимо њихове разлоге", каже потпредседник Самосталног синдиката металаца Зоран Вујовић.

Највећу одговорност за услове рада сносе послодавци, који треба да обезбеде заштитну опрему, обуку и безбедност радницима. Међутим, дешава се и да радници не поштују прописе за безбедан и здрав рад.

"Поједини запослени се не придржавају тога из разноразних разлога и онда је потребан заједнички напор да се сви придржавају онога што је неопходно, како би спречили овакве случајеве", истиче председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић.

Ипак, охрабрује податак да је у Србији из године у годину све мање повреда на раду. У решавање тог проблема, поред државе, мора да се укључи цело друштво.

"Треба нам синдикат који ће раднику умети да каже да не може да ужива заштиту уколико неће да користи лична средства заштите. Треба нам послодавац који ће разумети и без закона, и без казне, да мора да води рачуна о свом запосленом, јер је то његова људска вредност", каже министар рада Александар Вулин.

Према подацима Међународне организације рада, на последице лоше вођене политике безбедности и здравља на раду годишње оде четири одсто светског бруто производа. То показује пример Европске уније, која је у последњих неколико година, само због стреса, на раду изгубила 617 милијарди евра.

"Једна трећина отпада на директна одсуства са посла као последицу стреса на послу, једна трећина на продуктивност, која је умањена због последица стреса, а све остало на преостале факторе и последице", каже Јован Протић из Међународне организације рада.

Компаније и појединци у Србији који су постигли најбоље резултате у обезбеђењу добрих радних услова награђени су националним признањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво