Ромским породицама уручени кључеви за социјалне станове

Шеф канцеларије Европске уније (ЕУ) у Србији Мајкл Давенпорт и представници града Београда уручили су кључеве и уговоре за коришћење 32 социјална стана ромским породицама.

Станови различитих величина налазе се у Мислођину, у општини Обреновац, и додељена су на доживотно коришћење ромским породицама које су расељене из београдског насеља Белвил и испод Газеле у монтажне куће у Макишу, Реснику, Кијеву и Јабучком риту.

Две зграде у Мислођину, у које су смештене 32 ромске породице, изграђене су захваљујући донацији ЕУ вредности 575.000 евра, а изграђене су у року од 200 дана, док је град Београд обезбедио дозволе за градњу, уређење локације и повезивање зграда на инфраструктурне прикључке.

Приликом уручења кључева, Давенпорт је рекао да су станови изграђени у оквиру пројекта "Саградимо дом заједно", у оквиру кога је до сада стамбено обезбеђено 110 ромских породица са 512 чланова.

Према његовим речима, Град Београд има посебну обавезу да нађе стамбено решење за све грађане из неформалних насеља, као и да ће ЕУ учинити све да кроз пројекат помогне у томе, и то не само Ромима, већ свим рањивим групама.

"Пројекат финансира ЕУ са 3,6 милиона евра, у сарадњи са градом. Знамо да станари сада живе много боље и сигурније. То је основни разлог због кога је ЕУ одлучила да финансира и наставак овог пројекта, како би још 50 породица добило сигуран и безбедан кров над главом", рекао је Давенпорт.

Секретарка Секретаријата за социјалну заштиту града Београда Наташа Станисављевић рекла је да је данас значајан дан за ромске породице које су чекале и пет година да реше стамбено питање.

Према њеним речима, збрињавање ромских породица које су расељене из Белвила и Газеле, био је најприоритетнији пројекат за Београд, јер су њиме збринуте 32 породице, односно 140 људи, од чега 62 детета.

"У протекле две године збринули смо више од 110 ромских породица. Прошле године је 12 породица добило станове на Звездари, 15 у Јабучком риту на Палилули, данас 32 породице у обреновцу. Ово показује колико град брине о инклузији Рома", рекла је Станисављевићева.

Додала је и да је град предузео и одређене кораке и када је у питању образовање тих породица и остварење права из области социјалне и здравствене заштите и у прибављању и изради личних докумената.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић рекао је да је пут који су прошле породице, које су данас добиле кључеве станова, био тежак и трновит, али да оне заслужују равноправне услове за живот као и сви грађани Србије.

"Тражимо веће запослење, становање, образовање, сва права као остали грађани. Истовремено, прихватамо и све обавезе", рекао је Виторовић.

Поред присутних становника нових зграда у Мислођину, представника града и канцеларије ЕУ у Беораду, присутни су били и представници општине Обреновац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се