Вулин: Инспектори били у "Јури", нису утврђени наводи медија

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да је Инспекција рада више пута била у "Јури", али никада није утврдила да је било малтретирања радника, о чему данас пишу медији.

Вулин је апеловао на раднике и на синдикате да се обрате Инспекцији рада пре него што изгубе посао, односно док су запослени у неком предузећу, јер, како каже, врло често стигну пријаве од радника који више не раде у неком предузећу.

"Онда је јако тешко доказати мобинг и скоро је немогуће доказати злоупотребе које нису материјалне природе. Потребно је да нас позовете да дођемо у предузеће док сте у њему запослени", рекао је Вулин новинарима након обележавања Дана безбедности на раду.

Министар је додао да се Инспекција рада појављује и да ће се појављивати у свим предузећима у редовним контролама, али и ванредним контролама и да су у "Јури" до сада били неколико пута.

Упитан да ли је Инспекција рада некада утврдила наводе из медија који се данас појављују, Вулин је рекао да те наводе инспекција никада није утврдила.

"Од овога што је написано у листу Данас, то за пелене, Инспекција није заиста утврдила. Али није ствар у томе, ако постоји однос према раднику који није у складу са законом, ми морамо да знамо за то", рекао је Вулин и још једном позвао раднике да обавесте инспекцију уколико постоји лош однос послодаваца.

Радници "Јуре" организовали су петнаестоминутни штрајк незадовољни што не могу да добију један нерадни дан, а лист Данас објавио је наводе синдиката да запослени у "Јури" у Лесковцу трпе тортуру, да их туку металним палицама, да им не дозвољавају одлазак у тоалет и саветују да носе пелене, као и да су жене напаствоване сексуално.

"Инспекција рада је реаговала више пута и реаговаће поново, не само у 'Јури' већ било где, где добијемо пријаву да се према радницима не поступа коректно", нагласио је министар.

Додао је да у Србији постоји 254 инспектора рада и 253.000 правних субјеката и апсолутно је немогуће обићи свако предузеће, те да је зато потребна помоћ и синдиката и запослених.

О "Јури" се ових дана писало и због наводног незадовољства радника што им није омогућено да не раде на други дан Ускрса, 2. маја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво