Ђорђевић: Србија уз ЕУ у борби против илегалне миграције

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић рекао је у Москви да ће Србија покушати да реши проблем илегалне миграције заједно са Европском унијом и подржати став ЕУ о том питању.

У интервјуу руској агенцији Тас, Зоран Ђорђевић је рекао да је претња од илегалне миграције реална за све европске земље.

"Ово је акутан проблем за Европу генерално и за Србију посебно", рекао је Ђорђевић.

Подсетио је да једна од мигрантских рута, такозвана Балканска рута, иде преко територије Србије.

"Када је ова рута затворена, настао је други проблем - кретање кроз земљу и ЕУ илегалних мигранта који су већ ушли", навео је Ђођревић и додао да је 650 илегалних мигранта већ тражило азил у Србији.

"Влада Србије пажљиво прати развој ситуације. Решићемо ово питање заједно са нашим партнерима у ЕУ. Подржаћемо заједнички став ЕУ о овом питању", закључио је

Ђорђевић учествује на Петој московској конференцији о мешународној безбедности на којој је рекао да је побољшање међународног система безбедности данас потребније више него икада и да постоји све већа потреба за координисаним деловањем на глобалном нивоу.

"Унапређење билатералне војне сарадње кроз заједничке вежбе и обуку са свим нашим страним партнерима, као и унапређење регионалне сарадње и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ, представљају приоритет Републике Србије", истакао је Ђорђевић на Петој Московској конференцији о међународној безбедности.

Он је, у излагању на тему "Глобална безбедност и војна сарадња", закључио да "непроменљива спољнополитичка оријентација и доследно придржавање основних принципа у међународној сарадњи чине Републику Србију поузданим и пожељним партнером у области војне сарадње".

На маргинама 5. Московске конференције реализовани су и одвојени билатерални сусрети са министрима одбране Републике Белорусије и Републике Јерменије.

Министар Ђорђевић и белоруски министар генерал-потпуковник Андреј Алексејевич Равков сагласили су се да је учињен значајан квалитативан и квантитативан прогрес у развоју сарадње у области одбране, нарочито после недавне посете начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића Белорусији.

Са јерменским колегом генерал-пуковником Огањаном Сејраном Мушеговичем, Ђорђевић је разговарао о унапређењу сарадње која би требало да буде заокружена до краја 2016. године потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране, чиме би се створили формално-правни услови развоја будуће сарадње.

Ђорђевић је захвалио Мушеговичу због учешћа и професионалности припадника оружаних снага Јерменије у оквиру снага КФОР-а, на простору Косова и Метохије.

Пета по реду Московска конференција о међународној безбедности данас завршава са радом, а у протекла два дана окупила је укупно 52 војне делегације са око 700 учесника из 80 држава, укључујући 19 министара одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво