Хостели убудуће само уз сагласност Скупштине станара

Хостели у стамбеним зградама у престоници ће убудуће моћи да се отварају само уз писану сагласност Скупштине станара, одлучили су одборници градског парламента. То је предвиђено Одлуком о некатегоризовим смештајима у стамбеним зградама, који се односи на хостеле, апартмане и собе за издавање. Обустављена приватизација ПКБ-а.

Како је раније изјавио градски менаџер Горан Весић, до сада је у граду углавном владао хаос у тој области, те су се хостели углавном отварали у стамбеним зградама "како је ко хтео, без одређених правила".

Одлука дефинише које услове мора да испуњава хостел како би био отворен у стамбеној згради, као и уговор са Скупштином станара којим ће се дефинисати сва права и обавезе, те ће на тај начин станари давати сагласност да неко отвори хостел у њиховој згради.

Одлуком је дефинисано и шта све треба да садрже хостели, као и да они који издају смешстај у стамбеним зградама, а нису регистровани за такву врсту смештаја, више неће моћи да се рекламирају на сајтовима за оглашавање.

Хостели који већ постоје у стамбеним зградама, имају рок до 31. децембра ове године да обезбеде сагласност Скупштине станара.

Одборници Скупштине града усвојили су и информацију о потреби задуживања ЈКП "Београдске електране" узимањем кредита код Немачке инвестиционе банке због реализације инвестиција у вези са изградњом когенеративног постројења на топлани "Вождовац" и реконструкцију магистралног топловода преко моста "Газела".

"Велико блато" постаје заштићено подручје

Подручје Велико блато биће заштићено станиште, одлучили су одборници Скупштине Града Београда. Одборници су усвојили и извештаје о раду Градског правобранилаштва и Заштитника грађана за прошлу годину. 

Одборници Скупштине Града Београда усвојили су и 25 планова генералне или детаљне регулације и донели одлуку о изради још четири нова плана. 

Међу усвојеним плановима је и план регулације комплекса аутобуске и железничке станице у Блоку 42, на Новом Београду, чијим се усвајањем, како је раније рекао градоначелник Синиша Мали, ствара услов за почетак изградње нове аутобуске станице.

Шест планова се односи на инфраструктурне мреже и објекте, један на спољну магистралну тангенту, а један на генералну регулацију објеката и водова система даљинског грејања.

Преосталих 17 планова односи се на читава насеља или делове насеља, или на поједине блокове у њима. За 14 њих средства је обезбедила Дирекција за грађевинско земљиддте и изградњу Београда, а остале су финансирала заинтересована јавна предузећа или инвеститори.

Скупштина града Београда донела је план генералне регулације за насеље Угриновци, регулације блока 51, као и за делове општина Нови Београд, Земун, Палилула, Стари град, Савски венац, Врачар, Звездара, Вождовац, Раковица, Чукарица, Гроцка, Лазаревац и Обреновац...

На почетку седнице, одборници су по скраћеном поступку донели одлуке о разрешењу и именовању директора и в.д. директора у једном броју предузећа и установа чији је оснивач Град.

Такође, одборници су разрешили и именовали нове чланове управних и надзорних одбора једног броја предузећа чији је оснивач Град, као и чланова одбора у једном броју сталних манифестација у области културе од значаја за Град.

Божовић тражио информацију о рушењу дела објеката Савамале

На почетку седнице, шеф одборника ДС у градском парламенту Балша Божовић позвао је данас градоначелника Синишу Малог да, како је рекао, уведе ванредну ситуацију, због рушења објеката у делу Савамала, на раскрсници Мостарске и Херцеговачке улице, и предложио да се на дневни ред седнице уврсти информација о рушењу.

Божовић тврди да је у ноћи 25. априла 30 наоружаних хулигана са фантомкама и са три багера срушило приватну имовину људи на том простору.

"Полиција тог дана није желела да реагује, већ је рекла да су градске службе радиле тај посао, а Градска управа каже да није она рушила објекте, тако да не знамо ко говори истину", рекао је Божовић.

Иначе, Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је од градоначелника тражио исту информацију, на шта му је Мали одговорио да Град Беград нема никакве везе са рушењем дела објеката Савамале, сугеришући Шабићу да се обрати државним органима.
Мали је такву информацију Поверенику упутио након што је, како је навео, добио поптуну информације од надлежних градских служби.

Шеф одборника СНС Александар Јовичић рекао је да и та странка жели да се испита случај, али да је то посао за државне органе.

"На то не можемо ми да дамо одговор и ово није место где треба да отворимо ту дебату. Ово је политизација и спиновање, ви желите да прикријете лоше изборне резулатате које је ДС остварила у скоро свих 17 општина", поручио је Јовичић Божовићу.

Председник градског парламента Никола Никодијевић рекао је Божовићу да су управо демократе увеле фантомке у политички живот Србије.

"Ви сте са фантомкама хапсили председника државе. Када сте говорили о фантомкама, препознао сам ваас", поручио је Никодијевић Божовићу. Предлог Божовића није уврштен у дневни ред.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се