Манастир Драганац, духовни светионик Срба Kосовског Поморавља

Манастир Драганац из 14. века једина је светиња у Косовском Поморављу о којој брине монашко братство Рашко-призренске епархије. Тај духовни светионик православних Срба, стожер је њиховог опстанка на тим просторима.

Звона са задужбине кнеза Лазара посвећене благовеснику Гаврилу, проламају се Поморављем. Светиња се помиње 1381. године у владаревој повељи о властелинствима Манастира Раванице. Надомак Драганца живи и опстаје знатан број Срба. Староседеоци десетак села с поносом говоре о обнови храма пре сто педест година, прилозима верујућег народа.

 

Архимандрит Иларион игуман Манастира Драганац каже да се у односу на могућности труде да манастир духовоно обнове.

"Ту тренутно живи десетак људи, а и конаци се тренутно обнављају. Ово место је отворено за све људе добре воље, а трудимо се да прикажемо монашко гостољубље", додаје архимандрит Иларион.

Архимандрит наводи да у Косовском Поморављу заједно са новобрдским крајем има тридестак хиљада Срба.

У манастирским зградама радила је једна од првих српских основних школа. Мештани, али и они који нису из гњиланског краја походе светињу.

"Манастир је прелеп. Волимо да обилазимо манастире, да се молимо богу. То нам је нада и спас у овим тешким временима", каже Ненад Николић из Грачанице

Да Срби желе да опстану на прадедовској земљи, потврђује и све већи број новорођених - потомака оних који у ово наше време зидају манастирски конак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара